Categorieën

Service

Met zijn allen zorgen we voor buiten, de ruimte van ons samen! Toch?

Met zijn allen zorgen we voor buiten, de ruimte van ons samen! Toch?
Nieuws

Met zijn allen zorgen we voor buiten, de ruimte van ons samen! Toch?

  • Advertorial
  • 12-04-2021
  • Nieuws
Met zijn allen zorgen we voor buiten, de ruimte van ons samen! Toch?
VLAARDINGEN - Talloze onderzoeken, ideeën en tests hebben wij van Irado, maar ook afvalinzamelaars uit het hele land, uitgevoerd. Containertuintjes? Worden gesloopt. Het afval dan maar niet weghalen als men het op straat dumpt? Kan, maar wie is hier dan de dupe van? Borden, stickers en flyers in verschillende talen? Het lijkt aan dovemans oren gericht. Afvalcoaches, mobiele grofvuilinzamelingen en andere hulpmiddelen? Kosten een hoop extra geld, en het resultaat is nog niet optimaal. Wij zoeken continu naar oplossingen voor afvalproblemen, maar zonder de medewerking en inzet van de bewoners zijn deze initiatieven niet succesvol genoeg.

Helaas zien we een enorme toename aan afval op straat. Er worden hele inboedels gedumpt bij ondergrondse containers. Spullen die je ook zou kunnen laten ophalen door Het Goed, onze grofvuilinzameling of je kunt het zelf wegbrengen naar de milieustraat. Je kunt hier zelfs een aanhanger voor komen lenen. Vuilniszakken en grofvuil stapelen zich soms zo hoog op rondom een container, dat hij amper meer zichtbaar is. Straalt niet bepaald gezelligheid uit in je wijk, en bijkomend probleem is dat hierdoor ondergrondse containers niet geleegd kunnen worden. Deze worden namelijk van bovenaf leeggegooid in een vrachtwagen, waar je vaak geen losse vuilniszakken met de hand in kan gooien. Gevolg? Er moet weer een andere ploeg komen, met ander materieel, voordat de container geleegd of gerepareerd kan worden.

Jammer genoeg is het voor sommige mensen makkelijker om hun vuil op straat te kwakken. Want: 'Dan ben ik er vanaf'. Wat je niet beseft, is dat je hiermee een hoop andere stadgenoten dupeert. Zij doen wel hun best om de boel netjes te houden: container vol of in storing? Dan gaan ze even door naar de volgende of gaat de zak terug mee naar huis. Niet ideaal, wel zo netjes. Afval gedumpt? Even een melding maken in de Buiten Beterapp of via een van de andere kanalen. Ze ergeren zich groen en geel aan alle troep op straat. 'Dan moet Irado maar vaker komen', zou je zeggen? Ook dat kan. Maar besef dan wel dat al deze extra inzameling ook geld kost. Geld dat je uiteindelijk zelf betaalt, in onder andere je afvalstoffenheffing.

Zullen we het gewoon voor iedereen leuk houden, en onze troep gewoon netjes opruimen? Onze collega’s doen ook hun stinkende best om de stad netjes te houden. Doen jullie dat dan ook? Want het is heel makkelijk om naar de ander te wijzen, maar een betere wereld begint echt bij jezelf. En dus moeten we ook een kritische noot plaatsen bij ons eigen optreden: want ook Irado is niet perfect en laat hier en daar wel eens een steekje vallen. Maar men mag ook zeker eens de hand in eigen boezem steken. Zie je iemand die zijn vuil naast de container zet, spreek hem er dan op aan. Help ze, door te zeggen dat je met je pasje ook bij andere containers in de wijk terecht kunt. Of, als ze hun pas zijn vergeten, open de container dan even met jouw pasje. Kost niks. Want gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor de buitenruimte, en dit is niet iets dat alleen Irado of alleen de bewoners kunnen doen. De formule voor succes zit hem hier in het ‘samen doen’.

Zet jij je al in voor een fijne en schone wijk? Fantastisch, ga zo door. Daar zijn we ontzettend blij mee! En motiveer de anderen om je heen om dit ook te doen. Met zijn allen zorgen we immers voor buiten, de ruimte van ons samen.

Hieronder enkele gruwelvoorbeelden hoe het niet moet.

Geul Beheer B.V.

Aletta Jacobskade 198, Vlaardingen

Meer over Geul Beheer B.V. →