Categorieën

Service

Nieuwe Stadsdichter: de schaamte voorbij

Nieuwe Stadsdichter: de schaamte voorbij
Nieuws

Nieuwe Stadsdichter: de schaamte voorbij

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-02-2024
  • Nieuws
Nieuwe Stadsdichter: de schaamte voorbij

Stadsdichter en Rotterdammer(t) Jordy Dijkshoorn. Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - We hebben een nieuwe Stadsdichter in Vlaardingen en die is geen Vlaardinger. Hij heeft er wel gewoond, maar woont inmiddels al langer in Rotterdam dan hij hier verbleven heeft. Journalist, columnist en mediaduizendpoot Britt Planken schreef er deze week over in Groot Vlaardingen. Dat tegenwoordig Nieuwsblad Vlaardingen heet. Britt legt daarmee een vinger op de zere plek, want voorwaarde voor het Stadsdichterschap was dat je in Vlaardingen woont. Aldus de officiële sollicitatieprocedure. Maar de voltallige jury, drie niet-Vlaardingers en één Vlaardingse wethouder, vond het prima zo. Ons kent ons, zeg maar.

Al met al is het niet zo gek, zo’n typisch Vlaardingse baan vergeven aan iemand van buiten de stad. In voorgaande colleges van burgemeester en wethouders kwamen we dat de afgelopen tien jaar vaak tegen. Wethouder van Financiën Sebastiaan Nieuwland bijvoorbeeld, die nooit in Vlaardingen is komen wonen. En uiteindelijk een burgemeestersbaan met beide handen aanpakte. Ben Trooster, die toen nog bij Beter voor Vlaardingen fractievoorzitter was, toonde zich principieel en schreef er een brief over naar de minister, om de ontheffing voor wethouder Nieuwland van zijn verhuisplicht terug te draaien.  Of enige politieke fractie dat gaat doen over de keus voor de Stadsdichter is nog even afwachten.

Eerder ontstond er rondom het woonplaatsbeginsel een ‘relletje’ rond voormalig burgemeester Annemiek Jetten; die had een appartement in het Triade-complex in Holy maar ondertussen leek ze regelmatig te verblijven in een huis in Breda wat aangehouden werd. En in het huidige college zit ook nog een niet-Vlaardinger, wethouder Arnoud Proos, die een ontheffing heeft van zijn verhuisplicht. Die wilde eerder niet verhuizen, want voor zijn vorige wethouderschap in Barendrecht was hij al eens verhuisd. Vervelend voor de kinderen, zo pleitte hij. En later hoefde hij niet te verhuizen van zijn coalitiepartijen, op voorspraak van de ChristenUnie/SGP: opportuun en niet principieel, en Proos heeft blijkbaar een abonnement op ontheffingen.

,,Zijn we in 2023 dan zo in de Grote Vlaardingen Show gaan geloven dat het grote plaatje boven integriteit gaat?’’, zo vraagt (Dappere) Britt Planken zich af in haar column. Blijkbaar wel, maar zijn we de schaamte voorbij.