Categorie├źn

Service

Oesters of oliebollen

Oesters of oliebollen
Nieuws

Oesters of oliebollen

  • Dick van der Pijl
  • 01-01-2023
  • Nieuws
Oesters of oliebollen
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Allereerst iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar. Laten we hopen dat het jaar 2023 meer rust en vrede brengt dan het afgelopen jaar.

In Nederland word je ongeveer bedolven onder de oliebollen en oliebollenkramen rond deze tijd van het jaar. Zo niet in Frankrijk. Hier word je bedolven onder de oesters. In de supermarkten worden  enorme hoeveelheden oesters aangeboden en niet te vergeten gerookte zalm. Hoewel Limoges behoorlijk ver van zee ligt, drie uur rijden en zo’n 250 kilometer  kun je hier geweldig lekkere vis en visproducten kopen.

Tussen de kerst en oud & nieuw zijn we even voor een paar dagen naar Nederland gereden. Vlak voor de Belgische grens net boven Lille dachten we er verstandig aan te doen de auto even vol te gooien en enkele boodschappen te doen bij de enorme Auchan daar. Ook daar stapels kistjes met oesters. Waanzinnig goedkoop voor Nederlandse begrippen. Uiteindelijk zijn we er toch voor gezwicht en lopen we met een kistje met 5 kilo oesters weer naar de auto. Zo’n vijftig oesters nummer 2, dus lekkere grote slobberjongens en dat voor 20 euro. Wat wil je nog meer! Gelukkig had ik de koelbox meegenomen om vanuit Nederland haring en/of kroketten mee te nemen op de terugweg naar Frankrijk. Tevens een paar zakken ijsblokjes gekocht om de oesters extra koel te houden.

Na de overnachting bij mijn zus in Hellevoetsluis zijn we even in Vlaardingen gestopt om haring te eten. Heerlijk als altijd. Ook zijn we op jacht gegaan naar een oestermesje want die avond hadden we de oesters op het menu staan. Daar hadden we ons aardig op verkeken.  Dat bleek nog niet eens zo makkelijk te zijn. Een oestermesje vind je in Frankrijk in elke supermarkt maar waar moet je in Vlaardingen zoeken? Hema? Kruidvat? Blokker? Viswinkel? Jumbo? Potverdrie, nergens een oestermesje te vinden! Uiteindelijk zijn  we gered door Appie Heijn maar daarvoor moesten we wel  een kistje oesters kopen. Ook die oesters zijn die avond in onze magen verdwenen. Jammie!!!

Dick van der Pijl