Categorie├źn

Service

Opvang voor gestrande Brexit-truckers in Vlaardingen

Opvang voor gestrande Brexit-truckers in Vlaardingen
Nieuws

Opvang voor gestrande Brexit-truckers in Vlaardingen

  • Redactie
  • 01-12-2020
  • Nieuws
Opvang voor gestrande Brexit-truckers in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Nu een 'no-deal Brexit' met grote stappen naderbij komt, verwachten Rijkswaterstaat en de gemeente Vlaardingen stevige files door vrachtverkeer voor DFDS Seaways. Naar verwachting beschikken niet alle vrachtwagenchauffeurs over de benodigde douanepapieren voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan vertraging ontstaan aan de gate van de veerdienst aan de Vulcaanweg. Rijkswaterstaat treft, in samenwerking met de gemeente en andere partijen, maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden.

Om files te verminderen, heeft Rijkswaterstaat samen met de gemeente verkeerscirculatieplannen opgesteld. Zo wordt het vrachtverkeer via de Vulcaanweg, het Sluisplein, de Oosthavenkade en de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde naar DFDS geleid als er files ontstaan tot aan Vijfsluizen. Een langere route naar DFDS zorgt voor minder files bij Vijfsluizen en op de A4.

Opvang van gestrande vrachtwagens

Vrachtwagens die niet over de juiste douanepapieren beschikken, worden vanaf de gate van DFDS naar een opvanglocatie elders op het DFDS-terrein geleid. Hier kunnen tachtig vrachtwagens parkeren. Deze opvanglocatie heeft een eigen inrit aan de Schiedamsedijk bij het Benelux Workpark. Als er meer vrachtwagens moeten worden opgevangen, kunnen deze parkeren op een ingericht parkeerterrein aan de zuidzijde van de Waterleidingstraat. Daar kunnen ook 80 vrachtwagens terecht. Chauffeurs mogen hier niet overnachten. Verder worden vrachtwagens met gevaarlijke stoffen niet toegelaten op beide terreinen.

Om ook voorbereid te zijn op het scenario waarbij veel meer vrachtwagens dan verwacht de papieren voor de overtocht niet tijdig op orde hebben, stelt Rijkswaterstaat nog twee opvanglocaties beschikbaar, namelijk in Maasdijk (zoutdepot Rijkswaterstaat langs de A20) en op de Maasvlakte.

Aanleggen en inrichten parkeerlocaties

Rijkswaterstaat is gestart met het aanleggen van de opvanglocatie op het DFDS-terrein en het inrichten van het terrein aan de Waterleidingstraat. Half december moeten de voorbereidingen klaar zijn.