Categorieën

Service

Populariteit Leergeld en Jeugdfonds in Vlaardingen groeit

Populariteit Leergeld en Jeugdfonds in Vlaardingen groeit
Onderwijs

Populariteit Leergeld en Jeugdfonds in Vlaardingen groeit

  • Redactie
  • 20-07-2023
  • Onderwijs
Populariteit Leergeld en Jeugdfonds in Vlaardingen groeit

Vertegenwoordigers van het jeugdfonds en stichting Leergeld waren in september vorig jaar aanwezig om samen met het Fonds Schiedam Vlaardingen en het Jeugdeducatiefonds te spreken over het bestrijden van armoede onder kinderen


VLAARDINGEN - Het aandeel Vlaardingse kinderen dat een beroep doet op het Jeugdfonds Sport en Cultuur is in 2022 gestegen van dertig naar 37 procent van de doelgroep. 

De aanvragen vanuit Vlaardingen bij stichting Leergeld namen iets toe, van 86 naar 88 procent van de kinderen die leven in armoede.

Die groei is een gevolg van een actieve aanpak, zo stelt Stroomopwaarts, verantwoordelijk voor de uitvoering van armoederegelingen in de stad. Omdat ‘het belang van deelname aan school, sport en cultuur belangrijk is voor de ontwikkkeling van een kind’, schreef Stroomopwaarts afgelopen november ‘huis-aan-huis’ gezinnen met kinderen aan. “De reacties op deze actie vanuit zowel de ontvangers als het maatschappelijk middenveld waren zeer positief.” Niet alleen ouders, maar ook scholen of andere ‘intermediairs’ kunnen aanvragen doen.

Overigens groeide de populariteit van stichting Leergeld in Schiedam fors meer dan in Vlaardingen. Deelname was daar wel lager: het ging in 2022 van 69 naar 78 procent van de kinderen in de doelgroep. Maassluis is absoluut koploper op dit vlak: 99 procent van de kinderen met minder financiële mogelijkheden maakte daar afgelopen jaar gebruik van de mogelijkheden van Stichting Leergeld. 

De deelname aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur is in de drie steden vergelijkbaar. Het is daar stichting Leergeld Zuid-Holland Midden, een van de 113 Leergeldstichtingen in Nederland, die de aanvragen voor financiële bijstand voor kinderen inneemt. Een bijdrage aanvragen kan bijvoorbeeld voor schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket.

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur verzorgt middelen zodat kinderen 'de weg naar voetbal, dansen, judo, muziekles, hiphop kortom: de club' kunnen vinden. Het fonds voorzag afgelopen jaar 77.309 kinderen in Nederland van bijstand om deelname aan sport of cultuur te kunnen betalen.

Stroomopwaarts geeft bij genoemde percentages overigens nog wel een 'maar': "Het bereik is gemeten aan de hand van de beschikbare cijfers van 2020 van het CBS. Meer recente cijfers van kinderen in armoede in de MVS-gemeenten zijn niet voorhanden. De daadwerkelijk realisatie kan om deze reden afwijken."

Stroomopwaarts MVS

Westnieuwland 6, Vlaardingen

Meer over Stroomopwaarts MVS →