Categorie├źn

Service

Sloop Opel garage Ambacht voor nieuwe woningen dichterbij

Sloop Opel garage Ambacht voor nieuwe woningen dichterbij
Nieuws

Sloop Opel garage Ambacht voor nieuwe woningen dichterbij

  • Redactie
  • 21-05-2020
  • Nieuws
Sloop Opel garage Ambacht voor nieuwe woningen dichterbij
VLAARDINGEN – Er wordt al zo’n zeven jaar over gesproken maar de sloop van de voormalige Opelgarage plus showroom aan de Kethelweg en het Burg. de Bordesplein is een forse stap dichterbij gekomen. Afgelopen week waren de gemeente en Van der Kooij Holding, eigenaar van de grond en de panden, het eens over de voorwaarden voor sloop en bebouwing. In juridische termen heet dat ‘anterieure overeenkomst’ en daarin worden wat belangrijke randzaken benoemd zoals wie voor welke kosten opdraait.

‘Het werd weleens tijd dat er wat gebeurde’, zo verzuchtten omwonenden afgelopen week toen ze ervan hoorden. In 2013 leken Van der Kooij en de gemeente er niet uit te komen, en de sloop van het gebouw van de voormalige Dr de Visserschool leek al helemaal niet bespreekbaar. Een markant gebouw dat ook gevoelig lag bij de buurt. Van der Kooij zette echter niet zo lang geleden een architect aan het werk die een passend ontwerp maakte; met de uiterlijke kenmerken van het oude schoolgebouw. Dat schoolgebouw heeft weliswaar een historische uitstraling maar is geen monument en feitelijk rijp  voor de sloop, gezien de slechte staat. Van der Kooij hield met het ontwerp goed rekening met de sentimenten in de wijk en met de honderden omwonenden die in november 2018 naar een informatieavond kwamen.

Het is een behoorlijke oppervlakte, en dat zie je pas goed als je om de locatie heenloopt, via de Kethelweg langs Plein Emaus over de Mauritssingel. In de planning staat daar een appartementsgebouw op de plek van de Dr de Visserschool met ongeveer 15 appartementen, en zo’n 11 losse en twee-onder –een kapwoningen. Een tweede locatie is de hoek Kethelweg/ De Bordesplein; iets kleiner maar nog genoeg om er zo’n 10 woningen neer te zetten.

De buurt staat er nu positief tegenover, de gemeente en Van der Kooij hebben een voorovereenkomst en nu moet de raad nog akkoord gaan. Daarna volgt er natuurlijk nog een uitgebreider traject met allerhande andere overeenkomsten, onderzoeken en inspraakprocedures. Daarbij zijn er wel wat problemen want hoe zit het met het toekomstige parkeren, het extra verkeer en het heien in de nabijheid van niet onderheide, en dus mogelijk kwetsbare, panden?

Met een beetje goede wil van alle kanten zou er zomaar mogelijk dit jaar nog gestart kunnen worden met de sloop van de oude showroom aan de Kethelweg, een doorn in het oog van velen. En verrijst er op termijn een nieuw stuk in de buurt dat aansluit bij de huidige bebouwing.