Categorieën

Service

Thijs, de waakkat

Thijs, de waakkat
Nieuws

Thijs, de waakkat

  • Cora Vlug-Bot
  • 13-11-2022
  • Nieuws
Thijs, de waakkat
VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Het is herfst. Er staan veel bomen bij ons in de tuin, dus er komen flink wat bladeren naar beneden. Prachtig! Maar het moet wel grotendeels opgeruimd worden. Dit jaar heb ik een oplossing gevonden om de vijver schoon te houden van de vallende bladeren. Het lijkt wel een doorzichtige zes persoons trekkerstent, maar het werkt wel. Zo’n 14 jaar geleden hebben we zelf deze vijver aangelegd. Drie goudvissen gekregen van een vriendin. Deze drie hebben zich in de loop der jaren voortgeplant tot een flinke vijver vol goudvissen, in alle maten en kleurencombinaties. Er zullen er vast en zeker ook de nodige verslonden zijn door dieren die graag een visje lusten, maar daar heb ik nooit iets van gemerkt. Tot vandaag.
                                                 
Ik zit In de keuken van een ontbijtje en het uitzicht te genieten. Ik ontdek een vreemde donkere vlek in de verte, bij de vijver. Ik zet mijn bril wat rechter op de neus en stap wat dichter naar het keukenraam. Het is een flinke blauwe reiger, prachtig beest. Nooit eerder gezien in de tuin. Niet echt een slimme jongen, want er zit een tent over z’n ontbijtje dus zal hij het ergens anders vandaan moeten halen. Hij blijft in de staar-houding staan om op elk moment te happen naar een lekker rauw visje. Ik neem het hem niet kwalijk want ik lust zelf ook wel een heerlijk harinkje. Dan begint hij toch wat manieren te bedenken om er beter bij te kunnen. Eerst wandelt hij parmantig om de vijver, wat heen en weer en begint uiteindelijk te pikken en krabben aan de tent. Daar ben ik niet zo blij mee. Nu wordt het een klus voor onze waakkat Thijs.

Thijs gaat geen enkel dier uit de weg, hij laat geen enkel dier in zijn domein van 4.000 vierkante meter. Eekhoorns, stinkdieren, wasbeertjes, vreemde katten en zelf vossen jaagt hij over de grens. Ze hebben ook allemaal wel ontzag voor hem. Behalve de herten, daar heeft Thijs ontzag voor. Hij houdt hen wel in de gaten, maar zolang ze op doorreis zijn kijkt hij hen goedkeurend na. Hij ligt binnen, voor het raam in de zon een tukkie te doen. Na hem drie keer geroepen te hebben en hij niet reageert probeer ik 'Thijs!! Go get’um!!' Dat werkt. Ik hoef niet eens de deur voor hem open te doen. Hij sprint naar buiten door het kattenluik. 'Go get’um' betekent voor Thijs dat de buurkat in de tuin zit en die moet weggejaagd worden naar z’n eigen tuin. De buurkat weet dat wel, maar probeert toch nog af en toe of Thijs vriendjes met hem wil worden.

De reiger wordt pas opgemerkt wanneer hij wegvliegt als ik naar buiten kom. Thijs rent met z’n neus in de lucht door de tuin, de vogelvlucht volgend. Met een hoop gefladder landt de reiger op het dak van ons huis. Thijs zit beneden in het gras. De staarcompetitie begint. Na zo’n 30 minuten geeft de dakzitter het op en vliegt weg. Thijs rent er achteraan totdat hij verdwijnt achter de bomen. Die gekke lieve kat komt met vrolijke sprongen, rennend naar me toe. Hij kijkt naar me alsof hij zeggen wil 'dit was spannend, was het zo goed? Ik ben wel trotst op mezelf'. Dan trekt hij zich tevreden terug voor het raam in de zon en gaat verder met z’n welverdiende dutje. Nog geen twintig minuten later is de visser weer terug bij de vijver. Deze keer hoef ik alleen maar 'Thijs' te roepen en hij is al buiten. De vogel houdt het voor gezien en vliegt weg, maar deze keer wacht hij rustig zijn kans af hoog in een naburige boom. Ook onze tuinbewaker geeft niet op en gaat verder met z’n dutje op de picknicktafel, een paar meter van de hoge boom. De oogjes gaan dicht, maar de oortjes blijven gespitst. Onze andere kat en Thijs z’n levenspartner Tim komt gezellig bij hem liggen. Tim heeft geen idee waar al die drukte voor nodig is en geeft z’n BFF een lik over z’n bolletje.

Zodra er gefladder te horen is komt Thijs in actie. Zo gaat het de hele ochtend door. Ondertussen is het lunchtijd. De visser heb ik al een uur niet gezien. Onze waakkat ligt net weer binnen, voor het raam in de zon. We denken dat de reiger het heeft opgegeven voor vandaag, maar hij zal zeker terugkomen. De tent maar even wat langer laten staan. De bomen zijn kaal. De oranje vissen zijn goed zichtbaar vanuit de lucht. Er zijn vast meer kapers op de kust. Als ze slim zijn zoeken ze ergens anders eten, daar steekt Thijs wel een stokje voor. Onze Waakkat.

Cora Vlug-Bot