Categorieën

Service

Toch een islamitische basisschool in Vlaardingen

Toch een islamitische basisschool in Vlaardingen
Onderwijs

Toch een islamitische basisschool in Vlaardingen

  • Redactie
  • 01-06-2022
  • Onderwijs
Toch een islamitische basisschool in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Er komt - na zeven afwijzingen - alsnog een islamitische basisschool in Vlaardingen. Minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dinsdag het besluit genomen dat de Stichting Islamitisch College (SIC) een islamitische basisschool mag starten in Vlaardingen.

De minister heeft dit besluit genomen op basis van een nieuwe wet: Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen. De stichting heeft gebruik gemaakt van deze nieuwe wet en heeft bij het ministerie een aanvraag gedaan voor het starten van een nieuwe school in Vlaardingen. De aanvraag voldoet volgens het ministerie aan alle voorwaarden. De school moet op basis van het besluit uiterlijk in augustus 2023 van start gaan. De gemeente Vlaardingen moet - als er geen bezwaar gemaakt wordt door derden - het besluit van de minister uitvoeren en heeft de plicht te zorgen voor onderwijshuisvesting.

Meer Ruimte voor Nieuwe scholen
In 2021 is de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen ingegaan. Doel van deze nieuwe wet is om het aanbod van de scholen beter aan te passen aan de veranderende vraag vanuit de samenleving. De belangstelling van ouders en leerlingen en de verwachte onderwijskwaliteit staan centraal in de wet.

De eisen die gesteld worden aan de nieuwe scholen op het gebied van onderwijskwaliteit zijn tegelijkertijd aangescherpt. De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt vooraf aanvragen voor het starten van een nieuwe school. De plannen rondom burgerschapsonderwijs zijn bijvoorbeeld expliciet onderdeel van deze beoordeling. 

Ook in Maassluis
De Stichting Islamitisch Onderwijs heeft al twee basisscholen in Schiedam en binnenkort ook één in Delft. De minister heeft gisteren het besluit genomen dat de stichting zowel in Vlaardingen als in Maassluis een islamitische basisschool mag starten. De gemeente gaat naar aanleiding van het besluit in overleg met het bestuur van Stichting Islamitisch College.