Categorieën

Service

Toneelvereniging Varia: 150 jaar en springlevend!

Toneelvereniging Varia: 150 jaar en springlevend!
Uit

Toneelvereniging Varia: 150 jaar en springlevend!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 11-10-2023
  • Uit
Toneelvereniging Varia: 150 jaar en springlevend!

vlnr: Mario, Lars en Monica

VLAARDINGEN - Toneelvereniging Varia in Vlaardingen viert een uniek jubileum dit jaar, want hoeveel verenigingen halen nou de bijzondere ‘leeftijd’ van 150 jaar? In Vlaardingen alleen al lopen andere verenigingen daar ver op achter; toneelgroep De Fakkel zit op ongeveer de helft en sinds vorig jaar is Het Masker opgehouden te bestaan, na 76 jaar de ‘handen op elkaar’. We presenteren in een drieluik de komende weken de spelers, de regisseur en nu eerst het bestuur.

Op 8 januari 1873 is de toneelvereniging in Vlaardingen opgericht met de naam: 'Toneel- en Letterlievende Vereniging Varia'. Dat is een flinke mond vol, dus tegenwoordig laten ze het bij 'Toneelvereniging Varia' of 'Varia'. Er is een rijke geschiedenis met bijzondere voorstellingen in de zaal 'Harmonie', later onderdeel van de Stadsgehoorzaal, mét een groots bal na. Sinds 1873 zijn er veel voorstellingen opgevoerd, van drama tot blijspel en van klucht tot thriller, alle genres zijn gespeeld. De vorige decennia waren dat vooral blijspelen en kluchten. Sinds 2012 zijn ze een nieuwe weg ingeslagen en proberen ze met de toneelstukken het publiek te verrassen, te overdonderen en te vermaken.

Doorzetters zijn het dus, die spelers en het bestuur van Toneelvereniging Varia, en in oktober en november spelen ze een toneelstuk dat speciaal geschreven is voor de 150-ste verjaardag. En ook nog eens helemaal zelf geschreven, want bestuurslid en enthousiaste ‘variant’ Lars Bol stond aan de wieg van het stuk “Moord op de Filmset”. Lars is zelf begonnen met spelen in 1998 bij TOV, Toneel op Vrijdag in Maassluis. Hij viert dus ook een jubileum, 25 jaar theater! Zijn eerste stuk was “Sjakie en de Chocoladefabriek”, en sindsdien heeft het toneel hem niet meer losgelaten. Na die eerste van Roald Dahl nu dus een stuk van Lars zelf.

Lars: ,,Kort voor het vorige stuk dat we speelden hadden we de wens om het een volgende keer helemaal zelf te doen, het maken van een theaterstuk en vooral het schrijven. Een echte ‘whodunnit’, met een misdaad, een moord en de vraag wie de dader is’’. Lars kreeg ‘de zegen’ van zijn medespelers om te starten met schrijven, maar betrok die ook nadrukkelijk in het schrijfproces. ,,Het was eerst verzinnen hoe het is gebeurd, wie het heeft gedaan en hoe de onderlinge relaties zijn tussen de hoofdpersonen. Toen ik een basis had kon iedereen kiezen voor de eigen rol, een eigen typetje’’. Van een leien dakje ging het dan ook weer niet: ,,Soms loop je gewoon vast’’, vervolgt Lars. ,,Dan gingen we met elkaar spelen wat we hadden aan materiaal, en dan trokken we het vaak weer vlot. Het regisseren zag ik dan weer niet zitten, dus daar moesten we iemand voor zoeken’’.

Collega bestuurslid Mario Cramer had ervaring met regisseren, en dat had hij ook al drie keer gedaan bij Varia. ,,Ik ben begonnen bij deze vereniging in 2016 met het stuk De Flamingo'', aldus Mario. ,,Ik mailde destijds naar Varia of ze toevallig een regisseur zochten en dat bleek wonderwel zo te zijn. Ik had al theaterervaring in Goedereede en Spijkenisse waar ik eerder woonde, met spelen en ook met regisseren. Toen ik later in Vlaardingen ging wonen zocht ik naar een nieuwe toneelvereniging en kwam bij Varia uit. Dit keer, met het jubileum, heb ik bedankt voor de regie maar ik wilde wel bij deze fantastische groep blijven. En dus ook graag spelen in het stuk. En hoewel ik niet regisseer speel ik in het stuk wel de regisseur op de filmset. Een rol die me dus goed past’’, lacht Mario.

Het laatste lid van het driekoppige bestuur van Varia is Monica Breevaart, die ook vroeg begon met spelen. ,,Toen ik op de middelbare school in Maassluis zat, speelde ik bij Maskerade Toneel’’, vertelt Monica. ,,Vijf jaar terug, na studie en veel andere zaken, zocht ik weer een hobby en theater lag wel min of meer voor de hand. In het seizoen 2018-2019 ben ik gestart bij Varia en in 2020 werd ik ook nog eens voorzitter. Vervolgens kwamen er de ‘lastige’ coronajaren waarin er niet gespeeld werd, maar in 2022 speelden we gelukkig weer wel. En gelijk een pittig stuk met een ‘zwaar’ onderwerp: “Vergeten”, een stuk over depressie en zelfdoding’’. Bij Varia wisselen ze dan wel af, waarbij ze dit keer een wat luchtiger stuk spelen. En Monica doet mee, hoewel dat nog even een vraagteken was. ,,Ik ben dit jaar moeder geworden, en het was nog afwachten of ik op tijd weer mee kon doen’’, vervolgt Monica. ,,Dat lukte gelukkig en ik heb me nu helemaal gestort op de rol van een omhooggevallen actrice, die denkt dat de wereld om haar draait. Ik had eerst de rol van slachtoffer, minder intensief, maar die is nu naar onze regisseur en medespeler Melody gegaan’’.

Is de inspiratie er nog, na 150 jaar? En hoe ziet voorzitter Monica de toekomst van Varia? ,,Onze kracht als vereniging is dat we vooral ook vrienden zijn. In het bestuur vullen we elkaar aan, met drie volstrekt verschillende persoonlijkheden. En als totale groep spelers stimuleren we elkaar om er alles uit te halen, waarbij we natuurlijk ook feedback geven op wat goed was en wat beter kan’’.

Een toekomstbestendige groep dus, de leden van Toneelvereniging Varia. Wat blijft er nu nog te wensen over? ,,We willen nog een keer spelen in de Harmonie’’, besluit Monica. ,,Dat lukt nu nog niet, maar we kijken uit naar het moment dat dit werkelijkheid wordt. En dan, zoals vroeger, met bal na’’.

De voorstellingen van Moord op de Filmset zijn op vrijdag en zaterdag 27 en 28 oktober en vrijdag en zaterdag 11 en 12 november. Steeds om 20.00 uur, in de Cultuurwerkplaats aan de Vetteoordskade. Die kaarten bestel je via deze link!