Categorieën

Service

Vlaardingen loopt achter op zonne-energie en elektrisch rijden

Vlaardingen loopt achter op zonne-energie en elektrisch rijden
Nieuws

Vlaardingen loopt achter op zonne-energie en elektrisch rijden

  • Ingezonden mededeling
  • 11-08-2022
  • Nieuws
Vlaardingen loopt achter op zonne-energie en elektrisch rijden
VLAARDINGEN - Huishoudens in de gemeente Vlaardingen presteren ondermaats als het aankomt op duurzaamheid. Slechts 7 procent van de woningen heeft zonnepanelen op het dak. Dat is 13 procentpunt minder dan het gemiddelde in Nederland.

Ook op het gebied van elektrisch rijden valt er nog veel winst te behalen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite energievergelijk.nl, die gebruik maakte van cijfers uit de klimaatmonitor databank van het CBS.

Zonnestroom per inwoner

Doordat er relatief weinig huizen zijn met zonnepanelen wordt er ook weinig zonnestroom opgewekt binnen de gemeente. Per Vlaardinger gaat het om gemiddeld 169 kWh, terwijl dit voor een gemiddelde Nederlander ligt op ruim 1.100 kWh.

Werk aan de winkel dus voor Vlaardingen. De gemeente kan het voor inwoners met subsidies en speciale regelingen aantrekkelijker maken om te investeren in zonnepanelen.

In Vlaardingen is relatief veel hoogbouw, wat betekent dat veel inwoners geen eigen dak hebben. Toch zijn er vaak genoeg mogelijkheden om zonnepanelen op (platte) daken toch te realiseren, bijvoorbeeld door:
  • Het aanschaffen van zonnepanelen namens de VvE en in te zetten voor stroomvoorziening van gemeenschappelijke voorzieningen
  • Het opzetten van een flatenergiecoöperatie
  • Afspraken maken over dakverdeling voor bewoners die gebruik zouden willen maken van het dakoppervlak voor zonnepanelen.

Zeker met de actuele energieprijzen kan een investering in zonne-energie zich in korte termijn terugverdienen. Check ook daarvoor de terugleververgoeding per leverancier.

Elektrisch rijden

In 2020 was slechts 0,7 procent van alle geregistreerde personenauto’s in Vlaardingen volledig elektrisch.

Dat is aanzienlijk lager dan in veel andere steden, zoals:
  • Almere: 9,6 procent
  • Breda: 8,0 procent
  • Utrecht: 4,0 procent
  • Amsterdam: 3,9 procent

Uit cijfers van de RVO-RDW blijkt dat er op dit moment zo’n 774 volledig elektrische auto’s rondrijden in Vlaardingen. Ter vergelijking: in de gemeente Bergen op Zoom, die qua inwonersaantal een stuk kleiner is, rijden er 892 rond.

Aan de infrastructuur ligt het in elk geval niet, want de gemeente telt maar liefs 368 (semi)publieke laadpalen. De belangrijkste reden zal het lagere gemiddelde inkomen zijn van een Vlaardinger, ten opzichte van veel andere gemeenten in Nederland. Een elektrische auto is nu eenmaal duurder in de aanschaf.