Categorieën

Service

Voorjaarsnota: behoedzaam besturen of bestuurlijke stagnatie?

Voorjaarsnota: behoedzaam besturen of bestuurlijke stagnatie?
Politiek

Voorjaarsnota: behoedzaam besturen of bestuurlijke stagnatie?

  • Redactie
  • 25-05-2025
  • Politiek
Voorjaarsnota: behoedzaam besturen of bestuurlijke stagnatie?

VLAARDINGEN - In de aanloop naar het einde van de collegeperiode presenteerde het Vlaardingse college van B&W op 20 mei de Voorjaarsnota 2025. Een document dat bol staat van voorzichtig optimisme, maar dat vooral getuigt van bestuurlijke terughoudendheid. Investeren waar het kan, zo luidt het motto – maar wat kan er eigenlijk nog, nu de financiële speelruimte steeds verder afkalft?

De nota wordt gepresenteerd als balans tussen verantwoordelijkheid en ambitie. Maar bij nader inzien lijkt voorzichtigheid de boventoon te voeren, met een college dat vooral geen fouten wil maken vlak voor het stokje wordt overgedragen. Het terugkerende refrein: geen grote financiële risico’s nemen zolang het Rijk zijn beloftes over de jeugdzorg niet waarmaakt. Dat klinkt rationeel, maar biedt het de stad ook de vooruitgang die ze nodig heeft?

Zwarte cijfers, rode vlaggen

Wethouder Financiën Rens de Ron benadrukt dat Vlaardingen zijn huishoudboekje op orde heeft. De ramingen tot en met 2029 laten inderdaad zwarte cijfers zien. Maar dat positieve beeld is broos. De jeugdzorgkosten blijven stijgen, en na 2029 doemen flinke uitgaven op: nieuwe schoolgebouwen, een zwembad, een atletiekbaan. Geen luxe, maar broodnodige investeringen. En dus wordt het oude spel gespeeld: kosten doorschuiven naar een volgend bestuur.

Het college waarschuwt ondertussen zelf voor "financiële lichtzinnigheid" – een boodschap die klinkt als een vermaning richting de landelijke politiek, maar ook als een dekmantel voor eigen inertie. Is het werkelijk onverantwoord om nu keuzes te maken, of ontbreekt simpelweg de politieke wil?

Tussen visie en voorzichtigheid

De gemeente blijft investeren in grote gebiedsontwikkelingen – de Binnenstad, Rivierzone en Westwijk – en er wordt geld gereserveerd voor urgente thema’s als klimaatadaptatie, woonfraude en infrastructuur. Maar het is de toon van de nota die opvalt: defensief, afwachtend, vol mitsen en maren. De begroting voor 2026 zal “zorgvuldige afwegingen” bevatten en het college is bezig met “huiswerk” om tot een houdbare koers te komen.

Het is de vraag of dat huiswerk niet al lang af had moeten zijn. Het coalitieakkoord ‘Groei en Bloei voor Vlaardingen’ bevatte stevige ambities – nu klinkt vooral de echo van vertraging. De stad wordt in de woorden van het college niet “opgezadeld met uitgestelde problemen”, maar de realiteit is dat veel plannen opnieuw worden doorgeschoven.

Politieke erfenis of politieke erfenisprobleem?

Met deze Voorjaarsnota probeert het college een balans te vinden tussen nalatenschap en bestuurlijke voorzichtigheid. De raad bespreekt de nota op 16 en 17 juli – en zal zich moeten uitspreken over de vraag of deze koers getuigt van verstandig beleid of van verlamming op de valreep.

In de woorden van wethouder De Ron: “We willen dat het financieel verantwoord blijft.” Maar de vraag die blijft hangen: wat betekent verantwoordelijkheid als vooruitgang daardoor stilvalt?

Einde collegeperiode: tijd voor reflectie. Of voor actie.