Categorieën

Service

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Het is altijd spannend voor ons’

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Het is altijd spannend voor ons’
Nieuws

Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Het is altijd spannend voor ons’

  • Janneke Noordermeer
  • 27-03-2020
  • Nieuws
Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Het is altijd spannend voor ons’
MAASSLUIS - In een kleine twee weken tijd is het leven door het coronavirus voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis. Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om, waar nodig, hulp te bieden: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Vandaag het verhaal van Joke Cats, coördinator van de Voedselbank Maassluis.

,,Het is altijd spannend voor ons,” begint Joke Cats, coördinator van de Voedselbank Maassluis. ,,Wij zijn afhankelijk van overschotten of restanten, dus het is altijd afwachten wat wij binnen krijgen. Dat is in deze tijd niet anders. Wat voor ons het meest spannend was: hebben we genoeg vrijwilligers?” Joke vertelt dat een aantal vaste vrijwilligers te kwetsbaar zijn om nog werkzaamheden op locatie voor de Voedselbank uit te voeren. ,,Op een oproep via onze eigen facebookpagina en de ‘Corona durf te vragen en te helpen Maassluis’ groep, kwamen gelukkig veel nieuwe vrijwilligers af, ook jonge vrijwilligers. Heel fijn! Daardoor hebben wij afgelopen week toch kunnen draaien.”

Bij de ingang van de Voedselbank wordt met strepen op twee meter afstand aangegeven waar de cliënten in de rij kunnen staan. ,,Wij willen het natuurlijk voor iedereen zo veilig mogelijk maken, zowel voor de vrijwilligers als onze cliënten. Daarom zijn de ingang en uitgang apart van elkaar en kunnen cliënten niet tegelijk naar binnen.” En dat ging hartstikke goed afgelopen vrijdag, vertelt Joke. ,,Er heerst vooral opluchting dat wij nog open zijn. Ik heb nog meer dan anders een praatje gemaakt en merk dat er echt angst voor het virus heerst onder onze cliënten. Daarbij komt dan ook de vraag of wij blijven draaien. Dan moet ik toch een slag om de arm houden. We bekijken het per week. Gelukkig ligt het niet aan het aantal vrijwilligers. Een heleboel van de vrijwilligers van afgelopen vrijdag hebben al toegezegd ook aankomende week weer te helpen!”

Voor gezinnen en volwassenen die verplicht thuis zitten, zamelt de Voedselbank puzzels en spelletjes in, compleet en onbeschadigd. Heb je een puzzel of spel over? Dit kan naar de Voedselbank Maassluis gebracht worden op donderdag van 11 uur tot 13 uur en op vrijdag van 7.30 uur tot 15.00 uur.