Categorieën

Service

Wie weet nog waar de 8e Bierslootsteeg was?

Wie weet nog waar de 8e Bierslootsteeg was?
Nieuws

Wie weet nog waar de 8e Bierslootsteeg was?

  • Redactie
  • 11-05-2021
  • Nieuws
Wie weet nog waar de 8e Bierslootsteeg was?

Vlaardingen krijgt in het najaar zijn eerste Stolpersteine; foto: Bram Keizerwaard/FB

VLAARDINGEN – Vlaardingen krijgt Stolpersteine, zo luidde het bericht twee maanden geleden. Maar het leggen blijkt nog niet zo eenvoudig. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig komt de eerste Vlaardingse ‘struikelsteen’ in het najaar leggen, zoals hij altijd de eerste klinker met een messing plaatje in een stad legt. Maar het is voor de Vlaardingse organisatoren nog even zoeken wat de juiste plek is voor enkele van de leggen stenen.

Deze dienen om de herinnering aan de Jodenvervolging, en die aan specifieke Joodse inwoners van de stad levend te houden. Onder het motto: een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. Nu blijkt dat de huizen waarin de vermoorde Vlaardingers woonden, lang niet allemaal meer bestaan. In de regel wordt de struikelsteen gelegd pal voor de deur van de betreffende woning.

Bram Keizerwaard, betrokken bij het project, doet daarom een bijzondere oproep via Facebook. Hij zoekt (oude) mensen met een zeer goed geheugen, of (jonge) mensen met speurderskwaliteiten. ,,Zijn er (oud-)Vlaardingers die (bij benadering) op de huidige kaart van Vlaardingen kunnen aangeven waar zich de volgende adressen bevonden?'' Zijn oproep geldt de adressen Westnieuwland nummer 26 en 8e Bierslootsteeg nummer 4.

De woningen aan de even kant van het Westnieuwland zijn gesneuveld voor de bouw van het stadskantoor en de Sionskerk. Dus ga maar eens na waar nummer 26 lag. Ergens aan de overkant van nummer 25 en 27? Maar ook die adressen maken deel uit van een volledig blok nieuwbouw. Voor de 8e Bierslootsteeg is het niet anders. De gehele Bierslootsteeg is samen met de hele buurt (Liesveldselaan, Hofjesstraat) eromheen – gelegen bij de Gedempte Biersloot – na de oorlog gesloopt. Dus vind de plek van nummer 4 maar eens terug...