Categorie├źn

Service

Zo zit het met: olie en frituurvet

Zo zit het met: olie en frituurvet
Nieuws

Zo zit het met: olie en frituurvet

  • Advertorial
  • 16-12-2020
  • Nieuws
Zo zit het met: olie en frituurvet
VLAARDINGEN - Wist je dat meer dan vijftig procent van het door Nederlandse huishoudens gebruikte frituurvet nog steeds bij het restafval of in het riool verdwijnt? Dit is slecht voor het milieu en zorgt voor verstoppingen in de afvoer en in het riool.

Heb je na frituren of bakken nog restjes oud vet of bakolie over? Lever ze in! Gebruikte vetten en oliën kunnen worden hergebruikt als biobrandstof. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is ze apart inleveren voor recycling. Van frituurvet kan biodiesel worden gemaakt. Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales.

Waar inleveren?

Je kunt je afgedankte plantaardige (frituur)vet en oliën kwijt op verschillende manieren:
* Bij de milieustraat van Irado.
* Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in afgesloten verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt.
* Ook je gebruikte vaste of vloeibare frituurvet kun je in afgesloten verpakking inleveren bij de inzamelpunten bij de supermarkt in de buurt.
* In de gft-container: vet of jus uit de pan kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-container.

Smeer- en motorolie- en vet kun je inleveren bij het klein chemisch afvaldepot op de milieustraat.

Hoe inleveren?

Inleveren is simpel. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Soms is het handig daar een trechter bij te gebruiken, maar vaak is dat niet nodig omdat veel verpakkingen van frituurvet een extra brede opening hebben. Dit maakt het teruggieten van het vet gemakkelijk. Heb je restjes vet? Giet deze met behulp van een trechter in een lege plastic fles.

Geul Beheer B.V.

Aletta Jacobskade 198, Vlaardingen

Meer over Geul Beheer B.V. →