Categorie├źn

Service

Zonnepanelen? Dick wacht er nog even mee!

Zonnepanelen? Dick wacht er nog even mee!
Nieuws

Zonnepanelen? Dick wacht er nog even mee!

  • Dick van der Pijl
  • 21-05-2023
  • Nieuws
Zonnepanelen? Dick wacht er nog even mee!
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat we een warmtepomp hebben laten installeren. Jaja, de tijd gaat snel. We hadden begin dat jaar besloten ons er in te verdiepen en in de zomer hebben we hem besteld. Het was best moeilijk maar uiteindelijk hebben we een keuze kunnen maken na verschillende offertes te hebben aangevraagd. Niet de goedkoopste maar degene die ons aangeraden werd door kennissen.  Eind november zou hij geïnstalleerd worden. Toen we in oktober de oude olie-installatie aan wilden zetten ontplofte deze en werd onbruikbaar. We bleken een goede installateur gekozen te hebben want ze waren bereid de nieuwe warmtepomp vervroegd te plaatsen. Werkelijk super.

Twee winters liggen er nu achter ons en we zijn er alleszins tevreden over. Ik moet wel zeggen dat de winters niet koud geweest zijn maar toch hebben we enkele nachten temperaturen gehad van tien graden onder nul. Overdag is het dan toch zonnig en warmt het huis ook weer op door de zon die dan schijnt. Het is alleen niet zo als bij oliestook dat wanneer je vindt dat de temperatuur in huis te laag is je door alleen de thermostaat hoger te zetten het huis onmiddellijk opwarmt. Het kost wat meer tijd. Je  bent dus gedwongen een beetje vooruit te denken.

Wat ook van belang is dat het huis goed is geïsoleerd. Het ophogen van de temperatuur in huis gaat sneller wanneer de warmte niet door kieren en spleten verdwijnt. Gelukkig zijn de muren en het dak goed geïsoleerd en zijn er nieuwe kozijnen met dubbele beglazing aangebracht.

Voorheen kregen we twee rekeningen, één voor verbruik van elektra voor koken, verlichting en warm water (boiler) en één voor het olieverbruik voor de verwarming. Alles bij elkaar toch rond de tweehonderd euro per maand gemiddeld. Sinds november 2021 krijgen we nog maar één rekening voor elektra voor alles bij elkaar voor iets meer dan de helft. Bovendien  heeft het EDF, de belangrijkste Franse leverancier  van elektriciteit, ons een nieuw soort contract aangeboden. Hierdoor gaan de totale energiekosten nog eens met 25 procent omlaag. Het is gewoon niet te geloven. Als we zo doorgaan krijgen we straks nog geld toe voor ons verbruik. En we dachten nog wel te moeten investeren in zonnepanelen. Nou daar wachten we nog maar even mee. Eerst eens nagaan of dat nog de moeite waard is.

Dick van der Pijl