Categorie├źn

Service

Zwemmarathon in de Kulk

Zwemmarathon in de Kulk
Sport

Zwemmarathon in de Kulk

  • Redactie
  • 11-06-2022
  • Sport
Zwemmarathon in de Kulk
VLAARDINGEN - Op zaterdag 18 juni is er voor de vijfde keer een zwemmarathon in de Kulk. De zwemmarathon is gestart als een eenmalig initiatief, maar inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. 

In 2016 werd bij een medewerkster van de Kulk, Suzan de Wilde, kanker geconstateerd. Haar collega’s schrokken hier erg van en wilden iets doen. Ze besloten om een zwemmarathon te organiseren waarvan de opbrengst zou gaan naar het KWF. Dit werd een groot succes en dat smaakte naar meer. Ook in 2017 werd gezwommen voor het KWF.

Helaas heeft Suzan de tweede zwemmarathon niet meer meegemaakt, zij overleed in februari 2017. De daaropvolgende editie werd gezwommen voor Hospice de Margriet, de reden hiervoor laat zich raden. In 2019 viel de keuze voor het goede doel op Make-A-Wish. Daarna volgde een pauze in verband met Corona, maar dit jaar mogen we gelukkig weer! 

Het goede doel
Het goede doel van dit jaar is Stichting Sparkle, een kleinschalige dagbesteding voor jong volwassenen met een verstandelijk beperking. Zij willen graag sparen voor een 'Tovertafel' en de organisatie van de zwemmarathon hoopt daar met de opbrengst een leuke bijdrage aan te kunnen leveren.

De zwemmarathon wordt elk jaar op de derde zaterdag van juni gehouden. Op zaterdag 18 juni wordt om 19.00 uur door, Arnoud Proos de wethouder van sport, het startsein gegeven en wordt er zes uur lang gezwommen. Ieder team moet in die zes uur iemand in de baan hebben zwemmen. Of het nu borstcrawl is, schoolslag of rugslag, het maakt niet uit, als je maar zwemt. Ook heeft ieder team een teller, zodat het aantal banen geteld wordt. 

Wie kan er mee doen?
Iedereen vanaf 14 jaar met een zwemdiploma A, kan meedoen. Er zijn teams van zwemverenigingen, een bedrijf, maar ook teams samengesteld uit families, vrienden of buren. Alle combinaties zijn mogelijk. Lukt het niet om een heel team te vormen, geen probleem, meld je toch aan, dan kunnen wij proberen je team compleet te maken met individuele aanmeldingen. 

Het is een laagdrempelig evenement, omdat zowel recreatieve als wedstrijdzwemmers mee kunnen doen. Zwemmen voor een goed doel stimuleert; iets doen voor mensen die iets minder geluk hebben. Het is een ontspannen sfeer, met publiek dat in en uit loopt, er is muziek en een tombola.

Ook voor dit evenement geldt; meedoen is belangrijker dan winnen. Aan iedereen de vraag om contant geld mee te nemen, je kunt lootjes kopen en leuke prijzen winnen. Ook deze opbrengst telt mee voor het goede doel. 

Hoe genereren we geld voor het goede doel?
  • het inschrijfgeld van de teams is € 200,-
  • het sponsorgeld dat door iedereen wordt opgehaald
  • de opbrengst van de tombola
  • de medewerkers die belangeloos werken die avond

Voor het team dat het meeste aantal banen zwemt is een wisselbeker beschikbaar, terwijl het team dat het meeste sponsorgeld ophaalt een wissel-spaarvarkentje krijgt.

Zonder vrijwilligers geen zwemmarathon! Ieder jaar weer zijn er gelukkig mensen die zich, samen met het vaste team, inzetten voor het slagen van de marathon. De vaste kern bestaat uit: Lies Rietdijk, Irma Verboon, Myra Houdijk.