'Laatste' hittegolf ooit

27-08-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Nederland beleeft zijn 'laatste' hittegolf ooit. Nog niet eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar, aldus het KNMI.

Warme dagen worden als een hittegolf geteld als het minstens vijf dagen op rij 25 graden (zomers) of meer wordt. Daartussen moeten dan drie dagen zitten met een tropisch maximum van dertig graden of meer.

Vanmiddag werd het in De Bilt dertig graden, waarmee officieel de hittegolf een feit was. Ook in Vlaardingen was het heet vanmiddag, 32 graden. Nog niet eerder viel 27 augustus in zo'n periode van uiterst warm weer. Ook morgen moet de 25 graden nog wel worden gehaald, zo verwachten de weersvoorspellers.

Het gaat al om de tweede hittegolf dit jaar, want van 22 tot en met 27 juli was het ook steeds op het warmst van de dag meer dan 25 graden. Sterker, toen werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland. Overigens was het vorig jaar ook twee keer prijs, met een hittegolf in een zomer. Eerder was dat alleen in 2006 en 1941 het geval.Gerelateerd