Alleen roetveegpieten bij intocht op TV

17-09-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Vandaag werd bekend dat er tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas en in het bijbehorende Sinterklaasjournaal dit jaar alleen nog maar roetveegpieten te zien zijn. Zwarte Piet moet vanaf dit jaar volledig en definitief het veld ruimen. Dit vanzelfsprekend tot grote vreugde van activisten van onder meer Kick Out Zwarte Piet (KOZP). KOZP-voorman Jerry Afriyie noemt het 'een historische dag'.

Helemaal als een verrassing komt de 'afschaffing' van Zwarte Piet natuurlijk niet, al de nodige jaren wordt er op het scherpst van de snede gedebatteerd over het gewenste uiterlijk van de 'knecht' van Sint Nicolaas. Dat leidde al tot beschamende resultaten als de Stroopwafelpiet en pieten in net zoveel kleuren als er Smarties zijn.

Maar Vlaardingen dan? Blijft Vlaardingen als in de boeken over Asterix & Obelix dat dorpje dat dapper weerstand blijft bieden tegen de oprukkende legers van de tegenstanders of moet ook Vlaardingen eraan geloven en overstappen op roetveegpieten of een lokale variant met geschubde haringpieten? De afgelopen jaren heeft de organiserende CJV ijzerenheinig vastgehouden aan de traditie. Blijft dat zo of gaan ook zij uiteindelijk overstag?



Gerelateerd