Categorieën

Service

Blauwalg in de Krabbeplas

Blauwalg in de Krabbeplas
Nieuws

Blauwalg in de Krabbeplas

  • Redactie
  • 20-04-2018
  • Nieuws
Blauwalg in de Krabbeplas

Ook de Solar Bee houdt de Krabbeplas niet vrij van blauwalg.

VLAARDINGEN - Het buitenzwemseizoen start pas 1 mei, maar door het zonnige weer wordt er nu al veel gebruik gemaakt van de Krabbeplas. Dat is echter een matig idee. Uit watermetingen van het Hoogheemraadschap blijkt dat er nu al blauwalg in het water is te vinden. Er kan dan ook niet meer in de Krabbeplas (Oostzijde bij het paviljoen) worden gezwommen. De oorzaak van de blauwalg zo vroeg in het seizoen is nog niet bekend.

Zwemmen in water met blauwalgen is een risico voor de gezondheid. Blauwalgen zijn vaak herkenbaar als een groene laag die op het water drijft, maar zijn ook al aanwezig in het water voordat er drijflagen zichtbaar worden.  Blauwalgen kunnen huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Het dringende advies is dan ook niet te gaan zwemmen in de Krabbeplas-Oost. 

Gevoelig voor blauwalg


De Krabbeplas is erg gevoelig voor blauwalg. Om die te bestrijden ligt er al enkele jaren een SolarBee in het zwemwater. Dit apparaat zorgt voor beweging van het water, waar blauwalgen niet van houden. Afgelopen drie jaar heeft het Hoogheemraadschap ook waterstofperoxide aan het water toegevoegd. Verder is Delfland bezig met proeven om het water dat uit de waterzuivering komt verder te zuiveren, zodat dit gebruikt kan worden om de plas constant te voorzien van schoon water. Als dit lukt zijn de symptoom-bestrijdende maatregelen zoals de SolarBee en waterstofperoxide niet meer nodig.