Categorieën

Service

Het buitenzwemseizoen is geopend

Het buitenzwemseizoen is geopend
Nieuws

Het buitenzwemseizoen is geopend

  • Redactie
  • 01-05-2018
  • Nieuws
VLAARDINGEN - Vandaag -1 mei- start het buitenzwemseizoen. Zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar je moet wel weten waar het veilig kan. Gelukkig zijn er in ons land mooie officiële natuurwaterzwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit de hele zwemzomer lang gecontroleerd. Het Hoogheemraadschap van Delfland doet dit op de 14 officiële zwemlocaties in zijn beheergebied.

 

De Krabbeplas

In Vlaardingen is de Krabbeplas de officiële zwemlocatie. Deze plas is helaas bijzonder gevoelig voor blauwalg. Daarom legt Delfland voor elk zwemseizoen de SolarBee in het water. Dit apparaat houdt het water in beweging en daar houdt blauwalg niet van. Toch zijn elke zomer aanvullende maatregelen nodig. Zoals het bestrijden van de blauwalg met sterk verdunde waterstofperoxide. 

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst over deze maatregelen: “Elke zwemwaterlocatie is anders en het blijft natuur. Maar waar het kan nemen wij maatregelen om de waterkwaliteit positief te beïnvloeden en de kans op blauwalg te verminderen. Bij de Krabbeplas blijkt dit elke zomer weer heel lastig. Omdat de Krabbeplas voor Vlaardingen en omgeving de enige plek is waar kan worden gezwommen, doen wij wat wij kunnen.

Delfland is bezig met proeven om water dat uit de waterzuivering komt nog verder te schoon te maken in een zoetwaterfabriek. Dit extra gezuiverde water kan dan via een ‘waterharmonica’ terug naar het gebied en daarmee kan de zwemplas worden doorgespoeld om blauwalg te bestrijden. Als dit lukt, zijn symptoom-bestrijdende maatregelen zoals de SolarBee en waterstofperoxide in de toekomst niet meer nodig.”


Help mee

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan de waterpret. Poep van ganzen en honden, lokaas en urine van grote en kleine zwemmers dragen bij aan de groei van bacteriën en bijvoorbeeld blauwalg. De aanwezigheid van de verkeerde bacteriën en/of blauwalg kan leiden tot een negatief zwemadvies. Dus, voer geen vissen en watervogels en gooi geen eten in het water. Laat de hond niet in de zwemplas zwemmen en laat hem niet bij het water poepen, want die poep spoelt als het regent zo het water in. En, maak zelf altijd gebruik van de wc’s…

Wie zomaar in een sloot, plas of vaart springt loopt risico’s. Bijvoorbeeld om ziek te worden, jeuk te krijgen of een aanvaring te krijgen met andere waterrecreanten. Daarom zijn er in ons land officiële zwemwaterlocaties aangewezen. Daar wordt de locatie beheerd en de kwaliteit van het water gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl  staat informatie over alle zwemwaterlocaties. Verder staan er blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Hierop staat onder andere vermeld of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies is afgegeven.