VIDV: Tussen Sint en Kerst

07-12-2014 Nieuws Wilma Hollander

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Chiara van der Linden (Haïti) en vandaag met Wilma Hollander (Griekenland). 

December is bij uitstek een maand die bol staat van sentiment en nostalgie, daar zorgen de media wel voor. Als je in-den-vreemde woont, ontkom je er niet aan om juist in deze maand even te mijmeren over de verschillen tussen nu en 'vroeger in het vaderland'. 

Sinterklaasavond in mijn ouderlijk huis in Vlaardingen werd altijd op de traditionele manier gevierd: met van tevoren lootjes trekken en een wasmand vol cadeautjes die niet meer dan vijf gulden hadden gekost en voorzien waren van lange gedichten en surprises. Hele kunstwerken waren het, waar wekenlang aan was gewerkt – uiteraard achter gesloten slaapkamerdeuren met daarop de dreigende waarschuwing geplakt dat het strikt verboden was om binnen te komen. De avond zelf was altijd chaotisch gezellig met behalve speculaas en pepernoten, ook zelfgemaakte witte en bruine borstplaat naar een recept van mijn oudtante Su. Omdat tante Su invalide, oud en alleen was, werd ze altijd met een taxi vanuit het bejaardencentrum de Valkenhof naar ons huis gebracht om Sinterklaas bij ons te vieren. Zelfs na vijftig jaar herinner ik me nog die ene pakjesavond waarop zij stiekem haar wijsvinger in de met scheerschuim opgemaakte 'taart' doopte en die glunderend naar haar mond bracht om van de slagroom te snoepen. Mijn moeder kon dat nog net voorkomen, maar die neptaart is voor mij altijd de best gelukte surprise ooit geweest! 

Ook hier in Pilion wordt Sinterklaas gevierd, maar die viering is een totaal andere dan wij gewend zijn. De orthodoxe kerk beschouwt onze Sint namelijk als een echte heilige, eentje die ook nog eens de beschermheer is van alle zeelieden. Een Grieks schip zal dan ook nooit de haven verlaten zonder een icoon van Agios Nikolaus aan boord. De grote kerk van Volos is naar hem vernoemd, wat betekent dat Nikolaus ook de officiële stadsheilige van Volos is. Op 6 december, zijn naam- en geboortedag, is er een uitgebreide kerkdienst met na afloop een lange processie van kerkleiders en gelovigen, die door de smalle straatjes van de kerk naar de haven en weer terug schuifelt. Een frivole pakjesavond hoort absoluut niet bij Agios Nikolaus. Die eer is weggelegd voor de heilige Vasilis, die pas op 1 januari cadeautjes voor de kinderen aflevert. 

Tussen Nikolaus en Vasilis is er ook hier natuurlijk de kerst, maar tot voor kort werd dat niet zo uitbundig gevierd. De laatste jaren begint dat echter langzaam te veranderen en zien we steeds vaker kerstbomen verschijnen in tavernes, huizen en tuinen. Kerstverlichting is er in overvloed. Aan de buitenkant van gebouwen, op straat en in de bomen langs de kant van de weg. Hoe meer het flakkert en glinstert, hoe mooier het is. De lichtjes branden vanaf de eerste Adventszondag en dat is vaak gewoon een kwestie van de stekker in het stopcontact steken. De kerstverlichting boven de straten blijft namelijk het hele jaar door hangen en wordt soms ook op andere hoogtijdagen gebruikt als feestverlichting. Wel zo makkelijk! 

Tweede kerstdag of een traditionele nachtdienst op kerstavond kennen we hier niet. Wil je met kerst naar de kerk, dan zul je vroeg op moeten, want de dienst begint al om 07.00 uur 's ochtends. De rest van de dag wordt, afhankelijk van het weer, besteed aan dingen als koffiedrinken op een zonnig terras in een naburig dorp, een skidagje voor het hele gezin op de skipiste van het 40 km van Volos gelegen Chania, en uiteraard – Gieken zijn nu eenmaal gek op eten – een maaltijd in familiekring. Ik herinner me dat we op onze eerste Pilion-kerst uit eten wilden, en in verband met de te verwachten kerstdrukte een week van tevoren telefonisch een tafelreservering maakten bij onze favoriete taverne. Toen we er extra feestelijk aangekleed en helemaal in kerststemming arriveerden, bleken we... de enige gasten te zijn. We hebben heerlijk gegeten, daar niet van, maar van een speciaal kerstmenu was geen sprake. Net als altijd konden we kiezen uit de 'gewone' gerechten en het enige verschil met andere dagen was dat we er kerstservetten bij kregen en dat de open haard versierd was met een kerstman en een slinger knipperende kerstlichtjes. Maar... door alle eenvoud en rust was het wel een verrassende en zeer ontspannen kerst. En in deze hectische wereld, waarin alles steeds sneller, mooier, groter, uitbundiger lijkt te worden, is het dat wat deze Vlaardingse in-den-vreemde u voor dit jaar toewenst: een ontspannen kerst – met veel liefde en aandacht voor elkaar ;-) 

KALA XRISTOUYENNA vanuit Pilion!Gerelateerd