Amnesty’s Schrijfmarathon op Lentiz | Geuzencollege

15-11-2017 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar Lentiz | Geuzencollege in Vlaardingen. Zij vertelt dan het verhaal van Sakris Kupila, een transgenderactivist uit Finland voor wie dit jaar tijdens de Schrijfmarathon actie wordt gevoerd.

De Schrijfmarathon op school is van 20 november tot en met 20 december. Amnesty International vraagt aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, basisonderwijs, op hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats. Verspreid over honderden plaatsen in Nederland schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés brieven en kaarten.


Het verhaal van Jeanette en Sakris

Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde te komen. Toen ze dat uiteindelijke deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.

In Finland is het nog niet zover. Daarom voeren we dit jaar actie voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden. Op deze link   kun je meer lezen over zijn zaak.


Volg live de kick off!

De gastles van Jeanette is op 20 november vanaf 12.00 uur live te volgen via www.amnesty.nl/kickoff. Leerlingen kunnen vragen voorbereiden en live stellen aan Jeanette via de comments! Het duurt circa 20 minuten.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date