Categorieën

Service

Vlaardingse wethouder mag in Barendrecht blijven wonen

Vlaardingse wethouder mag in Barendrecht blijven wonen
Politiek

Vlaardingse wethouder mag in Barendrecht blijven wonen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 25-04-2024
  • Politiek
Vlaardingse wethouder mag in Barendrecht blijven wonen

VLAARDINGEN - Wethouder Arnoud Proos wilde nooit naar Vlaardingen verhuizen, maar met zijn gezin in Barendrecht blijven wonen. Dat stelde vanavond de oppositie in een debat over een ingediende motie van wantrouwen tegen de wethouder. De hele oppositie, negen partijen die samen 16 zetels bezetten, (vanavond 15 aanwezig) steunde de motie.

Het draaide allemaal om het woonplaatsbeginsel: een wethouder moet wonen in de plaats waar hij die functie bekleedt. Daarvoor kan een ontheffing verleend worden, maar dat moet een uitzondering zijn. En er moet een goede reden zijn voor die uitzondering, zoals dat iemand nog een woning moet vinden. Zijn eigen partij, de ChristenUnie, sprak al eerder uit dat ze verwachtten dat Proos zou verhuizen. 'Mijn innige deelneming aan het bestuur van de ChristenUnie, en de fractie van de CU/SGP', zo sprak raadslid Stefanie Solleveld uit: 'een wethouder die niet naar zijn eigen partij luistert, dat moet moeilijk zijn'.

Tegenover de motie van wantrouwen stond ook een voorstel van de ChristenUnie/SGP, de partij van de wethouder, om een ontheffing te verlenen voor een jaar. Voor de derde keer sinds 2022, het jaar waarin het huidige college van start ging. Pikant detail was dat fractievoorzitter Wouter de Reus het voorstel feitelijk te laat had ingediend; dat had eerder gemoeten om het eerst in commissieverband te kunnen overleggen. Nu kwam het direct in de raadsvergadering. De Reus zelf zei dat hij slechts de hem bekende regels had gevolgd.

De coalitiepartijen, inclusief de ChristenUnie/SGP, hebben 19 zetels, en bij een stemming zou de ontheffing ongetwijfeld verleend worden; niemand wil een crisis als je eenmaal in de lokale ‘regering’ zit.

De oppositie was kritisch, en er vielen harde woorden als ‘vuile spelletjes’, ‘valse voorwendsels’, ‘schijnvertoning’ en ‘schaamte voor dit college’. Verschillende fracties spraken de hoop uit dat in de coalitie er collega’s in zouden stemmen met de motie van wantrouwen. Maar die hoop bleek later ijdel, de gelederen waren gesloten. Bij de stemming haalde het voorstel het om wethouder Proos weer een jaar een ontheffing te verlenen met 18 stemmen voor en 15 stemmen tegen. De stemming over de motie van wantrouwen haalde het vervolgens niet, zoals te verwachten viel: 15 stemmen voor en 18 stemmen tegen. De wethouder mag blijven, in Barendrecht.