Categorieën

Service

AOV woest over uitblijven gratis OV voor senioren

AOV woest over uitblijven gratis OV voor senioren
Politiek

AOV woest over uitblijven gratis OV voor senioren

  • Redactie
  • 01-06-2018
  • Politiek
AOV woest over uitblijven gratis OV voor senioren
VLAARDINGEN - Het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) is woest over het uitblijven van gratis Openbaar Vervoer voor AOW'ers. Het huidige college blijkt het te hebben doorgeschoven naar het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders. De woede richt zich vooral op demissionair wethouder Cees Oosterom (CDA). ,,Als hij niet toch al vertrok, zou dit zonder meer reden zijn voor een motie van wantrouwen'', meent fractievoorzitter Desiree de Jong. ,,Oosterom heeft de gemeenteraad onjuist geïnformeerd.'' Zij vindt wel dat de zaak publiekelijk moet worden rechtgezet.

Wat is er nu precies aan de hand? In november 2017 werd een amendement van het AOV, gesteund door de SP, VV2000-Leebaar Vlaardingen, ONS.Vlaardingen, de PvdA, GroenLinks en Stadsbelangen aangenomen om Vlaardingse AOW'ers met een inkomen tot maximaal 120 procent van de bijstandsnorm recht te geven op gratis gebruik van het Openbaar Vervoer.

Tijdens een raadsvergadering op woensdag 30 mei wilde De Jong wel eens van de wethouder weten hoe het nu staat met de uitvoering van deze maatregel. Oosterom beweerde woensdag dat het college van burgemeester en wethouders op 13 februari al een raadsmemo had opgesteld met een voorstel en ook dat dit al naar de gemeenteraadsleden zou zijn verstuurd. De Jong: ,,Hij beweerde zelfs dit zelf te hebben opgevraagd bij de griffie en het ook te hebben gekregen.''

Een dag later kwam de aap uit de mouw. In een brief aan de Raad werd duidelijk dat al op 13 februari werd besloten het voorstel door te schuiven naar een nieuw college en er dus geen voorstel naar de raad was gestuurd zoals Oosterom beweerde. ,,Het is duidelijk dat er om politieke motieven, kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, geen uitvoering is gegeven aan het amendement'', schrijft De Jong. ,,Dat is in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur en kan dit gehele college worden aangerekend. AOW'ers wachten nu langer dan nodig op hun gratis OV. En of dat nu komt door de incompetentie van de wethouder of dat hij er politieke redenen voor heeft, maakt weinig uit.''

Het AOV gaat het nieuwe college vragen het amendement alsnog en per direct uit te voeren zodat de schade voor de groep waarom het gaat zoveel mogelijk wordt beperkt.