Bewoners mogen gaan slaan

23-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ‘Als bewoners te horen krijgen dat sommige zaken door worden geschoven dan mogen ze van mij gaan slaan’. Een opmerkelijke uitspraak van raadslid Ron Boers van ONS.Vlaardingen tijdens de bijeenkomst van de raad afgelopen donderdag. Daarbij werd er gesproken over het raadsprogramma, een ‘ambitiedocument’ waarin beschreven staat wat de raad wil hebben bereikt de komende vier jaar.

Op donderdag 20 september bleek de raad nog wel te worstelen met hoe nou verder om te gaan met alle doelen die ze wil bereiken. En ook hoe en wanneer de inbreng van de bewoners van Vlaardingen hierbij te regelen. Er zijn het afgelopen half jaar al onderling verschillende gesprekken gevoerd in een luxe strandpaviljoen in ’s Gravenzande en in het Delta Hotel, waar de raad afspraken heeft gemaakt. Moet dat hele proces nog eens ‘dunnetjes’  worden overgedaan tijdens bijeenkomsten met de inwoners van de stad en komt er dan een heel nieuw document op tafel te liggen met andere doelen? Of moet het raadsakkoord worden voorgelegd met de vraag daar een top 3 van te maken? Een bijkomend probleem is dat aanstaande week de Begroting wordt gepresenteerd, waarbij budgetten worden vastgesteld. En die regelt dan waaraan voor het komende jaar geld voor gereserveerd wordt.

Het mag in ieder geval wel wat sneller, getuige een uitspraak van fractievoorzitter Koen Kegel van D66: ,,We zijn het minst competente stadsbestuur van Nederland aan het worden’’. Kegel refereerde daarbij aan het feit dat er al zo’n half jaar is verstreken en dat er nog geen concrete resultaten zichtbaar zijn.

Wie het raadsprogramma even goed bekijkt kan ook vaststellen dat de ‘geluiden uit de samenleving’ wel degelijk zichtbaar zijn: het moet allemaal veiliger, schoner, groener en beter in Vlaardingen. Genoeg ambities, maar niet alles kan in één keer en tegelijkertijd worden aangepakt. En niet iedere burger zit op weer een inspraakronde te wachten. Immers, er is enkele jaren geleden al een uitgebreide rondgang door Vlaardingen gemaakt met het project de ‘Burger Meester’. Wat er met de resultaten daarvan is gebeurd? In ieder geval is er een Stadsagenda vanuit samengesteld met zo’n 300 ideeën ingedeeld naar 15 thema’s. Je kon de papieren versie ervan krijgen of zelf downloaden. Met het vertrek van interim burgemeester Bert Blase leek echter ook de Stadsagenda van het toneel verdwenen.

Hoe nu verder? Daar zal de raad op een volgende vergadering over praten. (Nog) even geduld alstublieft.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date