Noodverordening vreugdevuren: steunt raad de burgemeester?

31-01-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Vanavond moet blijken of burgemeester Annemiek Jetten steun krijgt van de voltallige gemeenteraad voor de noodverordening eind vorig jaar; die was ingesteld vanwege het verbod op de vreugdevuren en de onrust daaromheen.

Het college besloot op 8 november 2018 geen ontheffing te verlenen voor het organiseren van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Door de organisatoren van de vreugdevuren werd hier met teleurstelling op gereageerd. 0p basis van berichten op social media, het aantreffen van brandbare materialen en brandjes op verschillende plekken in de stad en aanwijzingen van diverse personen bij ambtenaren van de gemeente, politie en brandweer bestond de ernstige vrees dat personen alsnog zouden proberen vuren aan te leggen.

Na overleg met de driehoek (burgemeester, politie, openbaar ministerie) op 7 en 21 december 2018 heeft de burgemeester op 21 december 2018 besloten een noodverordening af te kondigen die erop is gericht dat personen zich niet op de openbare weg begeven met kerstbomen, autobanden, pallets en andere brandbare materialen met het kennelijke doel deze te verbranden. Op 21 december 2018 zijn de gemeenteraad en het college hierover geïnformeerd.

In het hele proces rondom de vreugdevuren  was het ook crisis  bij de fractie van ONS Vlaardingen, waar Ron Boers en Tim Thiel eruit werden geknikkerd en nu als Fractie Boers verder gaan. Het afwijkende standpunt van Boers en Thiel was hier deels oorzaak van; zij wilden alsnog een nieuw gesprek met de  organisatie van de vreugdevuren. Boers vond dat er nieuwe feiten  waren en een deels anders samengestelde organisatie van de vreugdevuren, wat een ander besluit rechtvaardigde.

Naar verwachting zal de gemeenteraad zich achteraf achter het besluit van de burgemeester scharen, op de fractie Boers na. Het besluit dat de vreugdevuren definitief afgeschaft zouden worden was al jaren eerder gevallen . De planning was dat het doek definitief zou vallen wanneer er gebouwd ging worden aan het terrein aan de Marathonweg.

De raadsvergadering begint vanavond om 20.00 uur in de raadszaal van het oude Stadhuis aan de Markt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date