Categorieën

Service

Raad blijft aansturen op fusie Bibliotheek

Raad blijft aansturen op fusie Bibliotheek
Politiek

Raad blijft aansturen op fusie Bibliotheek

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 22-05-2016
  • Politiek
Raad blijft aansturen op fusie Bibliotheek
VLAARDINGEN – Over de Bibliotheek Vlaardingen is al vaak gesproken, in raadscommissies al een keer of vier. Afgelopen donderdag was dat ook weer het geval, waarbij er geen nieuwe informatie naar boven kwam, maar een meerderheid wel nog even haar ‘tanden liet zien’ naar verantwoordelijk wethouder Cees Oosterom.

De vraag is nooit geweest of een samengaan met beoogd fusiepartner, de bibliotheek Maasluis/Midden Delfland, goed of slecht zou uitpakken: volgens het college zelf heeft deze vooral veel voordelen. Het struikelblok volgens Oosterom echter zijn de kosten ervan. Zelf noemde hij steeds het bedrag van €1,4 miljoen maar een lager bedrag van €900.000 werd ook genoemd in de discussie van de avond; het verschil zit hem erin dat ooit geld gereserveerd was voor de overgang van de medewerkers van de ene naar de andere cao. Dat geld is inmiddels terug gestort in de Algemene Middelen, maar circuleert ‘op papier’  nog wel ergens.

Hoofdrolspelers waren er genoeg, waarbij Stefanie Solleveld, fractievoorzitter van de PvdA het initiatief nam. Solleveld spiegelde achtereenvolgens de voordelen van een fusie nog eens voor en de kostenvoordelen na een paar jaar: dan is er juist minder geld van de gemeente nodig. Een meerderheid van de raad stelde zich vrijwel direct op achter haar voorstel om toch tot een fusie over te gaan. Arne van der Zande van VV2000/Leefbaar Vlaardingen benadrukte daarbij het belang, zoals hij eerder deed, van duidelijkheid voor de medewerkers van de bieb. Fractievoorzitter Vera Kalf van de VVD kon in haar steun niet vaak genoeg benadrukken dat de bibliotheek geen ‘kerntaak’  van de gemeente was en dat deze ‘op afstand’  gezet moest worden. Frans Hoogendijk, fractievoorzitter van ONS.Vlaardingen, vond het voorstel van het college niet duurzaam en toekomstgericht en schaarde zich ook achter Solleveld. Esther Heijndijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP vond met Solleveld dat het collegevoorstel (geen fusie) niet gebaseerd was op argumenten die met het bibliotheekwerk te maken hadden.

Slechts enkele partijen, de SP en D66, waren niet enthousiast over het meerderheidsstandpunt. Yenice Jongejan van D66 vond dat eerst maar eens de ‘wensenlijstjes’  bij de behandeling van de komende Voorjaarsnota afgewacht moesten worden. ,,Wat als we straks nou geen geld meer hebben om mensen zorg te kunnen geven?’’, aldus Jongejan. ,,Een beetje flauw mevrouw Jongejan’’, antwoordde Solleveld. ,,De PvdA vindt het belangrijk dat er altijd geld is voor zorg en we hebben ook nog een Reserve Sociaal Domein om dit te bekostigen’’. Kasper Vink, sinds kort geen fractievoorzitter van de SP maar weer ‘gewoon’ raadslid, sprak op zijn beurt vol treurnis over een fusie: ,,Wij zijn er niet van overtuigd dat de dienstverlening na een fusie beter wordt’’. Zijn eigen wethouder, SP-er Arnout Hoekstra vindt dit dan weer wel, gezien het collegestandpunt: dat spreekt immers bij elk voorstel ‘met één mond’. Marco van Unen van het CDA was oorverdovend stil bij het onderwerp. Dit suggereerde dat het CDA de wethouder van dezelfde partij niet af wilde vallen, een strategie die al de hele lopende raadsperiode gevolgd wordt.

Een fusie mag dus, al langere tijd, op brede steun in de raad verheugen. Voor het zover is moet nog de vraag worden beantwoord hoe deze betaald gaat worden. ,,Ik heb het benodigde bedrag drie keer voorbij zien komen in het positieve saldo van de jaarstukken over 2015’’, aldus Stefanie Solleveld. ,,We zouden dus niet alles daarvan terug hoeven te storten in de Algemene Reserves’’. Vera Kalf van de VVD vond echter dat niet de beste optie. Kalf gaf er een voorkeur aan om ofwel de kosten uit de lopende begroting te dekken of bij de Voorjaarsnota te kijken wat er eventueel geschrapt moest worden uit de Begroting ten behoeve van de kosten van de fusie. Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen verwees op zijn beurt ook naar een behandeling bij de Voorjaarsnota; hij herinnerde de anderen er nog eens fijntjes aan dat dit ook gebeurt was met het voorstel van ONS.Vlaardingen voor een Kinderraad  . Solleveld heeft dus een meerderheid voor een fusie achter zich weten te krijgen, maar uit welk potje het geld moet komen wordt nog een probleem omdat daar de meningen over verschillen.

Aanstaande donderdag staat de bibliotheek op de agenda van de gemeenteraad. De verwachting is dat het net zo snel weer ervan afgevoerd wordt en het meegenomen wordt bij de Voorjaarsnota, eind juni.