Categorieën

Service

Rotterdamwet werkt niet

Rotterdamwet werkt niet
Politiek

Rotterdamwet werkt niet

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 01-12-2015
  • Politiek
Rotterdamwet werkt niet
VLAARDINGEN – In theorie lijkt het een mooi idee: geef bepaalde huurders voorrang bij de toewijzing van woonruimte bij enkele flats in de Westwijk. We hebben het dan over de zogenaamde ‘Rotterdamwet’. ONS Vlaardingen heeft vaker voorgesteld om deze toe te passen en zo overlast tegen te gaan. Het zou namelijk zorgen voor een gevarieerder en evenwichtiger samenstelling van bewoners in een complex. Aanstaande donderdag vergadert de gemeenteraad er over in commissieverband.

In Rotterdam zelf is inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van de Rotterdamwet. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft de Rotterdamwet, voluit de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek, geen aantoonbare verbeteringen opgeleverd voor de veiligheid en leefbaarheid. In de aangewezen Rotterdamse wijken hebben werkenden met een laag inkomen de plek ingenomen van niet-werkenden. In het grotere aandeel werkenden in die buurten ligt echter geen bewijs dat de wet haar doel bereikt, want de leefbaarheid en veiligheid verbetert niet aantoonbaar. Wel constateren de onderzoekers dat er nieuwe concentraties van mensen zonder inkomen uit werk aan de randen van Rotterdam zijn ontstaan. Dit gebeurt in goedkope, relatief arme buurten die nu nog niet bekend staan als achterstandswijken.

In een voorstel aan de raad heeft het college aangegeven in principe geen huurders te willen uitsluiten op basis van hun inkomen. Wel wil het college voorrang geven aan huurders met bepaalde sociaaleconomische kenmerken in combinatie met de aanpak van notoire overlastgevers. Onder sociaal economische kenmerken worden leeftijd, samenstelling van het huishouden en opleidingsniveau genoemd. Tenslotte wordt fysieke herstructurering (slopen en opnieuw opbouwen) als één van de belangrijkste instrumenten genoemd om een wijk leefbaarder en veiliger te krijgen.

Met de herstructurering van de afgelopen jaren, en de komende jaren, gaat Vlaardingen voor een evenwichtiger samenstelling van de bevolking in onder meer de Westwijk en Holy Zuid (de Nieuwe Vogelbuurt). Daarmee verdwijnen echter weer veel betaalbare sociale huurwoningen. In veel gevallen lijken dus de leefbaarheid, de veiligheid en het armoedeprobleem aangepakt te worden door mensen de stad uit en de regio in te jagen. Een partij als de SP heeft zich altijd verzet tegen de sloop van al die sociale huurwoningen en onlangs nog aangegeven tegen de toepassing van de Rotterdamwet te zijn. De partij is niet tegen de aanpak van overlastgevers maar wel tegen het wegjagen van mensen.

De aanpak ‘achter de voordeur’, zoals de wethouders Versluijs en Oosterom momenteel uitvoeren, met de sociale wijkteams en veelal gericht op schuldsanering en armoedebestrijding, is er daarom meer één die zich richt op oorzaken en niet op enkel op symptomen. Wie echter de Rotterdamwet als dé oplossing tegen overlast ziet is lijkt de oorzaken ervan juist te negeren.