SP zet de boel op scherp in gemeenteraad

12-11-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Het experiment met een raadsbreed akkoord, waarbij alle partijen in de gemeenteraad evenveel inbreng hebben in de plannen voor de komende jaren én de Begroting, is mislukt. Dat vindt de SP die er vanavond een persbericht over heeft uit doen gaan.

,,De raad werkt niet op basis van een raadsbreed gedragen programma’’, zo stelt de SP. ,,Vijf van de twaalf partijen stemden tegen het door henzelf opgestelde raadsprogramma. Een raadsprogramma op basis van alle twaalf verkiezingsprogramma’s en vele uren raadsbreed overleggen in een strandpaviljoen in ‘s-Gravenzande, onder begeleiding van een extern bureau en vele ondersteunende ambtenaren’’.

,,Het wensenlijstje van de gemeenteraad bij de Begroting leidde tot tien miljoen aan extra uitgaven voor de komende vier jaar’’, vervolgt de SP in haar verklaring. ,,De raad diende vervolgens aanvullend nog eens 22 wijzigingsvoorstellen in. Zes van de twaalf fracties stemden uiteindelijk tegen de begroting, en daarmee tegen hun eigen collectieve wensenlijst. Hoewel de begroting formeel wel op een meerderheid kan rekenen, liet de grootste collegevormende partij (ONS Vlaardingen) weten met grote tegenzin in te stemmen.’’

De SP verwijt vervolgens dat fracties mooie sier maken naar de achterban door voorstellen te wijzigen maar tegen de gewijzigde Begroting te stemmen: ,,Fracties nemen daarmee wel raadsbreed de macht, maar nemen niet raadsbreed de verantwoordelijkheid’’.

De SP-fractie vindt daarmee het experiment met een raadsbreed akkoord mislukt en wil terug naar de onderhandelingstafel om alsnog een coalitieakkoord op te stellen waar alleen de partijen in de huidige coalitie bij betrokken zijn. ,,Blijft Vlaardingen doormodderen met de huidige werkwijze of komt er via coalitievorming weer een gedragen bezielde koers?’’, zo besluit de partij in haar verklaring. Vragen kunnen gesteld worden aan de nieuwbakken fractievoorzitter Alke van Marsbergen, die de vertrokken Kasper Vink is opgevolgd.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date