Videoverbinding gemeenteraad hapert en de democratie ook

14-05-2020 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Vergaderen via een videoverbinding blijft wennen. Dat bleek ook wel bij de raadsvergadering vanavond, waarin nog niet ieder raadslid aan het begin in de gaten had voor de kijkers in beeld te zijn. Sommigen rookten thuis nog even een sigaretje of hielden zich met andere zaken bezig dan aandachtig kijken in de webcam.

Vooraf wilde het AOV wat punten van de agenda schrappen die te maken hadden met de Begroting voor de komende jaren. De reden? Raadslid Nol Kloosterman van het AOV refereerde aan het niet goedkeuren door de Provincie van de plannen om de Vlaardingse financiën op orde te brengen. Kloosterman vond daarbij dat de besluitvorming hierbij door de raad ook nog eens ondemocratisch was: er kon nauwelijks debat over gevoerd worden en al helemaal geen amendementen over ingediend. Nol Kloosterman zat er echter naast op een belangrijk punt: de Provincie was juist akkoord gegaan met de bezuinigingsplannen, beschreven in het zogeheten Herstelplan. Wel blijft het toezicht van de Provincie gehandhaafd. Zijn collega’s waren met een ruime meerderheid tegen zijn voorstel: 24 stemmen voor en 8 tegen.

Kloosterman bleek uiteindelijk toch profetische gaven te hebben. Even na half negen viel de videoverbinding helemaal weg, waardoor democratische controle in ieder geval voor de pers geheel onmogelijk werd. Een kleine tien minuten later was er weer beeld, maar dat bleef haperen evenals het geluid, ondanks een prima internetverbinding met een goede snelheid. Een capaciteitsprobleem, waar de raadsleden zelf geen last van hadden, maar externe kijkers weer wel. We weten dus niet hoe weloverwogen de beraadslagingen en besluiten waren in het resterend deel van de vergadering.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date