Vlaardingen verbiedt verkoop en gebruik lachgas

02-04-2021 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het werd eigenlijk altijd gebruikt in zilverkleurige patronen waarmee slagroom werd geklopt in de horeca. Jongeren hebben het inmiddels ontdekt als drug: lachgas. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak ga je je omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Je kunt lacherig worden, vandaar de naam “lach” gas. Het effect treedt al snel op na inademing en houdt een aantal minuten aan. Gebruik van lachgas kan leiden tot ernstige hartproblemen of zelfs een dwarslaesie.

In navolging van inmiddels veel gemeenten moet in Vlaardingen er ook een verbod op openbaar gebruik van lachgas komen, aldus een motie die gisteravond werd ingediend door ONS.Vlaardingen, samen met het CDA. Burgemeester Eenhoorn lichtte na introductie van de motie door raadslid Gilles Pappers al toe dat het college ‘sympathiek tegenover de motie stond’. Met het Openbaar Ministerie en de politie werd al gesproken over een verbod op openbaar gebruik dat leidde tot overlast in enige vorm.

De raad vond elkaar op dit onderwerp al snel, en blijkbaar was door het verbod in veel andere gemeenten voor Vlaardingen uiteindelijk ook de tijd rijp om het uit te bannen. Voor zover dat lukt, want een verbod op een middel dat een roes geeft wordt al snel gevolgd door illegaliteit, hoge prijzen en bijbehorend crimineel gedrag. Desondanks vond de raad dat het probleem snel aangepakt moest worden en werd er unaniem gestemd voor een verbod dat opgenomen wordt in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), zeg maar de lokale regels. Het wordt binnenkort verboden om lachgas te verkopen, 'langs of aan de weg', en te gebruiken als dat overlast geeft. ,,We zullen de motie uitvoeren'', aldus burgemeester Eenhoorn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date