Wiet uit illegaal circuit

05-12-2015 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De teelt van cannabis moet volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit het illegale circuit. Dat blijkt uit een rapport uitgebracht op maandag 30 november GroenLinks Vlaardingen is blij met het rapport.
Al tientallen jaren mag hennep via coffeeshops wel worden verkocht en gebruikt, maar is de teelt verboden. Volgens de VNG moet de wietteelt worden gereguleerd op een wijze die de overheid verzekert van greep op verkoop, gebruik én productie. De VNG bepleit invoering van een systeem van gemeentelijke vergunningen voor de hele cannabisketen.


Huidig beleid zorgt voor lokale problemen

GroenLinks Vlaardingen heeft kennis genomen van het rapport. Hieruit blijkt wederom dat het gebruik van cannabis niet meer weg te denken is en het huidige beleid dat nu in Nederland gevoerd wordt, ervoor zorgt dat er een onhoudbare toestand is ontstaan. Ook de VNG erkent in het rapport dat de lokale bestuurders grote maatschappelijke problemen ondervinden door het huidige beleid. 'Door het gedogen biedt de overheid criminelen volop de ruimte om hun producten af te zetten. De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit die ook actief is in xtc en mensenhandel.


Regelscenario met gemeentelijke vergunningen

De werkgroep verwerpt zowel de optie ‘softdrugs vrijgeven’ als de optie van ‘compleet verbieden’. Ze kiezen voor 'een regelscenario' met gemeentelijke vergunningen. De werkgroep denkt aan 'kleinschalige en op de markt gerichte voorzieningen. De verkooppunten moeten weer echt instrumenten worden voor het gezondheidsbeleid, in plaats van de grote en op commercie gerichte organisaties die veel coffeeshops nu zijn.

Zoeken naar oplossingen

De werkgroep benadrukt bovendien dat er pragmatisch gezocht moet worden naar oplossingen. 'Het mag niet zo zijn dat bestuurslagen met elkaar in discussie zijn, terwijl de georganiseerde criminaliteit er garen bij spint en de volksgezondheid onvoldoende wordt beschermd.’ Interessant is dat de gemeentebestuurders met dit rapport scherp tegenover Den Haag te staan. De aangenomen CDA-motie van de Tweede Kamer waarin het kabinet werd opgedragen gemeenten 'geen enkele ruimte' toe te staan voor gereguleerde wietteelt, sluit namelijk totaal niet aan bij de visie van het rapport. GroenLinks is daarom blij met het rapport, en zal waar kan ook in Vlaardingen een bijdrage leveren voor een mogelijke toekomstige cannabiswet.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date