Jan Bouman speelde tegen Cruijff…en won!

22-05-2020 Sport Herman van Nieuwenhuizen

Jan Bouman gehurkt, tweede van links naast keeper Pim Doesburg

VLAARDINGEN – Hij is 81 maar als er geen coronacrisis was dan zat ‘ie ‘gewoon’ als toeschouwer op de banken van het Sparta stadion. Een stadion dat Vlaardinger Jan Bouman goed kent, want hij speelde er in de hoofdmacht in de jaren zestig. Als speler van Sparta speelde hij tegen coryfeeën als Willem van Hanegem en Johan Cruijff. En daar won hij ook nog weleens van, want het Sparta van toen was een taaie ploeg en een horde die moeilijk te nemen was, ook voor de latere voetbalgroten der aarde.

Jan Boumans carrière besloeg zestien jaar betaald voetbal voor Fortuna Vlaardingen (toen een sterke ploeg uit de eerste divisie), Sparta en Willem II. In 1963 was hij topscorer in de eerste divisie met maar liefst 27 goals (!), hij zat op een gegeven moment in de voorselectie van het Nederlands Elftal en versloeg in de Kuip met Fortuna Vlaardingen het grote Feyenoord met 3-2 voor de KNVB beker waar hij zelf ook nog twee keer scoorde. Jan Bouman was in een andere gewonnen wedstrijd tegen het Ajax met Johan Cruijff ook nog eens ‘man of the match’. Kortom, Jan Bouman is niet de eerste de beste maar een ervaren speler die de nodige successen kende.

Eén van Jan Boumans grootste sportieve hoogtepunten was de winst in de KNVB bekerfinale van 1966, die op 25 mei dat jaar werd gespeeld . In het hele toernooi deden 61 ploegen mee, uit de eredivisie, de eerste divisie en de tweede divisie. Ajax had toen de jonge Cruijff in de gelederen. Vooraf werd in poules gespeeld en daarna werd door Ajax tegen Veendam met maar liefst 7-0 gewonnen, waarbij Cruijff er vier (!) voor zijn rekening nam. De ploeg vol supertalenten strandde echter in de kwartfinale tegen Go Ahead, waar Sparta met Jan Bouman in de gelederen na winst op PSV de finale uiteindelijk wel bereikte. En die werd voor een publiek van 24.000 toeschouwers gespeeld onder de arbitrale leiding van Leo Horn, met als trainer bij ADO Ernst Happel. Op de bank bij Sparta zat Daan Westhoven omdat de Engelse trainer Thompson net daarvoor was ontslagen en Daan Westhoven was zijn assistent. Wiel Coerver was het jaar daarna trainer in het seizoen dat ze bij Sparta voor de Europacup 2 speelden.

Sparta met Jan Bouman won de finale van ADO met 1-0 door een goal van Ole Madsen; een kleine uitslag, maar een kniesoor die daarover valt. Het jaar erop won Ajax met Cruijff uiteindelijk wel de finale met 2-1 van NAC,

Jan Bouman is nog steeds een ‘vat vol  verhalen’ en zijn zoon Rik is begonnen die met hem samen vast te leggen. Dat gebeurt in een serie podcasts, opgenomen geluidsfragmenten die je online kunt beluisteren of downloaden om later af te luisteren. Sparta, Feyenoord, Ajax, de eerste jaren van Cruijff & Van Hanegem, Europees voetbal en de KNVB beker. Alles komt voorbij in deze vijfdelige podcast serie waarin Riks vader Jan Bouman (81) vertelt over zijn sportieve avonturen als speler van Sparta in de jaren zestig. Hij is nog altijd een trouwe bezoeker op het Kasteel.

Rik vertelt hoe hij het idee bij zijn vader aankaartte. ,,Ik sprak hem en zei “Pa, we gaan een podcast serie met je maken’’, aldus Rik. Natuurlijk was het ,,Een podcast? Wat is dat?”  Mooi toch om je eerste podcast serie met je vader te kunnen maken. Samen die verhalen vast te leggen en je hoopt dat je een ander er ook van kunt laten genieten, van al die bijzondere verhalen’’.

U kunt nu de eerste drie afleveringen en beluisteren via: https://he-pa-het-sportleven-in-de-jaren-60.captivate.fm/   

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date