Categorieën

Service

Dumas, Dumas en Kuil in Museum Vlaardingen

Dumas, Dumas en Kuil in Museum Vlaardingen
Uit

Dumas, Dumas en Kuil in Museum Vlaardingen

  • Redactie
  • 17-01-2018
  • Uit
Dumas, Dumas en Kuil in Museum Vlaardingen
VLAARDINGEN - In de Terrazzohal van Museum Vlaardingen is een selectie van werk te zien afkomstig van de Vlaardingse kunstenaarsfamilie Peter Dumas, Charlotte Dumas en Wilma Kuil.

Peter Dumas (1944) beheerst als geen ander de techniek van het aquarelleren. Hij is gefascineerd door gevels en façades in steden en dorpen. De vlakverdeling van een gevel, ritme van aanwezige deuren, ramen en kozijnen, details van smeedwerk; alles wordt met zijn ogen gescand en in het werk opgenomen. De boven getoonde afbeelding is een van zijn hoogtepunten. Te zien is een stoffenwinkel in Parijs waar Wilma Kuil regelmatig stoffen kocht. Hun dochter Charlotte bekijkt de dessins.

Charlotte Dumas (1977) kreeg bekendheid met haar portretten van politiehonden- en paarden gemaakt tijdens haar werkperiode aan de Rijksacademie in Amsterdam. Dieren en de constant aan verandering onderhevig zijnde relatie tot de mens is een steeds terugkerend onderwerp. Ze verwierf internationale bekendheid met de serie Retrieved (2011) waarvoor zij de nog in leven zijnde search and rescue dogs portretteerde tien jaar na de aanslagen van 9/11. Met een onderzoekende houding en persoonlijke benadering legt zij haar onderwerpen vast in beeld, fotografie en sinds 2012 ook in korte (stille) films.

Het werk van Wilma Kuil (1949) wordt gekenmerkt door het gebruik van stoffen en patronen. De fascinatie voor deze materialen wordt gevoed door herinneringen. De herinneringen zijn geen nostalgie, maar een nabeeld dat ooit gezien en ervaren werd. In Vlaardingen heeft ze monumentaal werk gemaakt zoals de ‘Bloementrappen’ en de kunsttegels op het Veerplein. Beide werken zijn uitgevoerd in terrazzo en staan dicht bij haar autonome werk. 

De expositie is te zien tot en met 4 maart 2018.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →