In Italiaanse sferen bij de Smaak van Toscane

01-10-2018 Winkelen Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Een vliegende start, een paar moeilijke eerste maanden dit jaar maar inmiddels een zaak waar al steeds meer, ook vaste klanten, de weg naar weten te vinden. We hebben het over De Smaak van Toscane aan de Hoogstraat 211, waar eigenares Selma van Looijen sinds 1 december 2017 een uitgebreid assortiment aan Italiaanse producten verkoopt.

,,Ik hou van goed eten en goede wijn en heb een passie voor Italië, inderdaad in het bijzonder Toscane’’, aldus Selma. ,,Daar was ik eerder bij Agriturismo Diacceroni, dat is in eerste instantie een boerenbedrijf wat in tweede instantie ook ingericht is voor toeristen met onder meer een Bed & Breakfast. Ik zag er mooie producten gemaakt worden, alles ook nog eens biologisch en het trok me om daar wat mee te doen in Vlaardingen. Vorig jaar kwam dat in een stroomversnelling toen we dit pand aan de Hoogstraat konden betrekken en ik ben toen als een ‘malle’ gaan bellen met de eigenaar van Agriturismo Diacceroni om te vragen of ik zijn producten hier kon gaan verkopen. Toen dat geregeld was zijn we in december open gegaan en in het openingsweekend kwam die eigenaar ook nog eens met wat personeel over! Je kunt je wel voorstellen dat dat één groot feest was. Daarna kwamen wel weer de redelijk stille eerste maanden van het jaar, maar we hebben doorgezet en met succes. Steeds meer klanten weten De Smaak van Toscane te vinden, binnen en van buiten Vlaardingen en via de webshop zelfs tot over de Nederlandse grenzen. We staan er nu niet meer vreemd van te kijken als er een bestelling voor 8 liter van een bijzondere olijfolie van een klant in België komt’’.

Selma: ,,We zijn geleidelijk aan uit gaan breiden met andere producten, van andere leveranciers. Er kwam meer en meer vraag en we zijn ook gaan zoeken naar bijzondere zaken. Dat wat je ook in Italië niet in de supermarkt tegenkomt, maar juist de bijzondere dingen. Dat deden we via internet, beurzen en groothandels maar we zijn ook zelf regelmatig in Italië om te zoeken, te ontdekken en te proeven. Geen olijfolie van Bertolli bijvoorbeeld, waar nog meer dan alleen de olie in gestopt wordt, maar olijfolie van de olijfboomgaard waar we zelf zijn geweest en het hele productieproces zelf meegemaakt hebben. Zo puur dus, en dat staat dan hier in de winkel’’.

,,We hebben nog wel wat te wensen’’, vervolgt Selma. ,,Ik ben op zoek naar bijzonder servies, maar het moet wel betaalbaar blijven voor onze klanten.  We verkopen overigens ook al producten van Foodelicious, en we hebben daarmee alweer klanten bereikt die er voorheen voor naar Rotterdam moesten. En voor een betaalbare Chianti hoef je ook weer niet naar Gall & Gall. Die staat bij ons voor een euro of vijf goedkoper in de schappen’’.

Met slijterij Tulpglas en de Platenreus er tegenover is De Smaak van Toscane model voor nieuw ondernemerschap op de Hoogstraat, de straat die eerder wat afgeschreven leek door de achtereenvolgende city marketeers en binnenstadsmanagers. Juist op de Hoogstraat vind je echter steeds meer uniek ondernemerschap terug, daar waar bijvoorbeeld het Liesveld wat meer door Outletwinkels bevolkt wordt.

,,We zijn hier elkaars ambassadeurs en steunen elkaar of delen elkaars acties’’, aldus Selma. ,,Je kunt hier bij De Smaak van Toscane overigens een prima vers gezette cappuccino , espresso of latte machiato drinken, vers gemalen en gezet van Manuel Caffè, dus die buurtjes lopen daarvoor ’s ochtends al binnen. Natuurlijk van Italiaanse herkomst en Jaco van Dam, een Vlaardinger, vertegenwoordigt die in Nederland. Bijzonder toch? Toen we hier startten nam hij gelijk contact op en nu kun je voor onze deur bij lekker weer even genieten van een kopje Italiaanse perfectie. En anders gewoon binnen’’. En daar besloten we de ontmoeting dan ook mee.

De Smaak van Toscane is geopend van dinsdag tot en met donderdag  van 10-18 uur, op vrijdag van 10-21 uur en op zaterdag van 10-17 uur.

Voor meer informatie en de webshop kun je  hier  terecht.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date