Categorieën

Service

Bijna 1000 Vlaardingse jongeren dreigen in drugscriminaliteit te belanden

Bijna 1000 Vlaardingse jongeren dreigen in drugscriminaliteit te belanden
112

Bijna 1000 Vlaardingse jongeren dreigen in drugscriminaliteit te belanden

  • Redactie
  • 03-07-2022
  • 112
Bijna 1000 Vlaardingse jongeren dreigen in drugscriminaliteit te belanden
VLAARDINGEN – Maar liefst 7,8 procent van de Vlaardingse jongeren loopt een groot risico om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat blijkt uit cijfers van ‘Zicht op Ondermijning’ die RTL Nieuws op een rijtje heeft gezet. Het gaat in totaal om 960 jongeren tussen de 8 en 23 jaar.

Vlaardingen staat daarmee op plek 3 in Nederland. Slechts in Rotterdam (9,1 procent) en Kerkrade (7,9) ziet het perspectief voor jongeren er nog beroerder uit. Verrassend genoeg staan de zaken er in steden als Amsterdam (6,5 procent) en Den Haag en Almere (beide 6,7 procent) er beter voor dan in onze stad. Ook buurgemeenten Schiedam (6,6 procent) en Maassluis (6,4) doen het beter.

De problemen zijn het grootst in de Westwijk waar 9,4 procent van de jongeren zich kenmerken als potentiële jonge aanwas voor criminele organisaties. In totaal gaat het in de Westwijk om 210 jongeren. In absolute aantallen scoort het centrum (inclusief VOP) het hoogst met 230 jongeren die een groot risico lopen in de drugscriminaliteit te belanden (8,8 procent).

De lijst gaat verder met Vlaardinger-Ambacht (inclusief Babberspolder) met 8,4 procent (200 jongeren), Vlaardingen-Oost met 8,2 procent (110 jongeren), Holy-Zuid 7,1 Procent (110 jongeren) en Holy-Noord 4,9 procent (eveneens 110 jongeren).

Let wel, het gaat om jongeren met een hoog risicoprofiel, het is dus niet zo dat al deze jongeren crimineel zijn.  De onderzoekers vergeleken het profiel van deze jongeren met dat van verdachten van drugsdelicten. ,,Met een deel kan het over een aantal jaar heel erg goed gaan. Dat ze een normale baan hebben, een gezin, noem maar op’’, meent criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit. ,,Maar het kan ook zijn dat een aantal echt doorgroeit naar de meer georganiseerde misdaad. Denk aan handel in verdovende middelen, cocaïne, betrokkenheid bij liquidaties en andere vormen van zwaar geweld. De vrees bij allerlei professionals is aanwezig dat de volgende Taghi opstaat.’’