Categorie├źn

Service

Burgemeester Eenhoorn: het moet veiliger in Vlaardingen

Burgemeester Eenhoorn: het moet veiliger in Vlaardingen
Nieuws

Burgemeester Eenhoorn: het moet veiliger in Vlaardingen

  • Redactie
  • 17-05-2020
  • Nieuws
Burgemeester Eenhoorn: het moet veiliger in Vlaardingen
VLAARDINGEN – Vlaardingers voelen zich over het algemeen onveiliger dan enkele jaren geleden. Dat bleek deze week uit de resultaten van een onderzoek over veiligheid en gevoelens van veiligheid. Tussen die twee zit wel een verschil; op de langere termijn neemt de criminaliteit in Vlaardingen namelijk af, maar mensen voelen zich er niet veiliger door. Integendeel, dat onveilige gevoel is in 2019 groter dan twee jaar eerder toen hier ook naar gevraagd werd.

Er zijn wel grote verschillen per wijk waar het gaat om de antwoorden. In Vlaardinger Ambacht en Holy Noord is er over het algemeen meer tevredenheid over de eigen buurt en de daarmee vaak gepaard gaande gevoelens van (on)veiligheid. In de Westwijk, met name de buurt Hoogkamer, liggen de cijfers aanzienlijk lager. En de gevoelens van onveiligheid aanzienlijk hoger, want die zijn gestegen van 53% in 2017 naar 68% in 2019. De grote stijging wordt niet echt verklaard in het rapport. Wijken met een homogene samenstelling, sociale status en inkomen en voornamelijk koopwoningen scoren doorgaans wel beter op leefbaarheid en gevoelens van (on)veiligheid.

Naast de vragen over veiligheid waren er ook over leefbaarheid. Daarbij komt eigenlijk bij alle respondenten die aan het onderzoek meededen wel hetzelfde naar voren:  Vuilnis naast de container / verkeerd aanbieden van huisvuil is volgens de respondenten het buurtprobleem dat de hoogste prioriteit verdient, gevolgd door parkeeroverlast en te hard rijden.

Burgemeester Eenhoorn gaf bij de presentatie van het onderzoek aan dat het verhogen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel de hoogste prioriteit heeft. ,,Niet voor niets is veiligheid één van de vier pijlers in het Herstelplan’’, aldus Eenhoorn. ,,Onvermijdelijk voor verbetering van de leefbaarheid in de stad’’.