Categorie├źn

Service

Chateau Meiland

Chateau Meiland
Nieuws

Chateau Meiland

  • Dick van der Pijl
  • 22-05-2022
  • Nieuws
Chateau Meiland
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Het is al meer dan een jaar geleden misschien bijna twee dat ik schreef over Chateau Meiland. Ik had het programma nooit gezien. Een vriendin van me had me verteld dat het programma in Nederland enorm populair was dus heb ik er ook een keer naar gekeken. Ze vertelde me ook dat het kasteel bij mij in de buurt moest liggen. In de coronatijd was het hier in Frankrijk niet mogelijk zo maar overal naar toe te gaan en daarna is het in het vergeetboek geraakt.

Onlangs hebben we de grote stap genomen en zijn er naar opzoek gegaan. Ik had ondertussen vernomen dat het programma was afgelopen en het kasteel te koop zou staan. Op internet ontdekte ik dat het voor een kleine achthonderdduizend euro te koop staat. Gezien de enorme prijsstijgingen in Nederland van het onroerend goed geeneens een hoge prijs zou je zeggen.

We hadden het snel gevonden en het blijkt ongeveer tien kilometer stroomopwaarts niet ver van de rivier de Vienne te liggen. Zo ongeveer tussen ons huis en de hoofdstad van de regio Limoges. Brutaalweg hebben we de auto bij de oprijlaan geparkeerd langs de doorgaande weg en zijn we de oprijlaan op gaan lopen. De oprijlaan loopt door een schitterend park met een paar uniek gelegen villa’s. Het park was in de Engelse landschapsstijl aangelegd met grote groene vlaktes en unieke grote bomen. Een schitterende, ongelooflijk hoge sequoia van misschien wel vijftig meter hoog en bijna honderdvijftig jaar oud. Op de bovenstaande foto sta ik rechts onderaan, maar de boom is nog vele malen hoger dan wat je ziet. Het kasteel van de Meilandjes ligt helemaal achterin op het terrein met wat lelijke gebouwen er omheen zielig met alle luiken dicht. Een groot herenhuis en helemaal geen kasteelallure in een uithoek. Het zogenaamde kasteel was een tegenvaller maar het park dat niet meer bij het kasteel hoort maakte onze ontdekkingsreis toch meer dan goed.

Dick van der Pijl