Categorieën

Service

De grootste tech-beursgang afname in 20 jaar in de VS beïnvloedt de hoop op herstel van de EU-markt

De grootste tech-beursgang afname in 20 jaar in de VS beïnvloedt de hoop op herstel van de EU-markt
Nieuws

De grootste tech-beursgang afname in 20 jaar in de VS beïnvloedt de hoop op herstel van de EU-markt

  • Ingezonden mededeling
  • 07-12-2022
  • Nieuws
De grootste tech-beursgang afname in 20 jaar in de VS beïnvloedt de hoop op herstel van de EU-markt
Hoewel dit jaar nog niet helemaal voorbij is, voelt het voor veel hoopvolle IPO's al wel zo. Start-ups hebben het moeilijk gehad, aangezien de dramatische markt in 2022 een einde heeft gemaakt aan de overdreven waarderingen en het snelle sluiten van deals dat de markt van vorig jaar kenmerkten. Door het ongunstige marktklimaat, zijn beursintroducties aanzienlijk afgenomen. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021, toen 395 IPO’s $140 miljard opbrachten, waren er slechts 77 IPO's in het eerste kwartaal van 2022, goed voor $ 12,2 miljard.

Met als resultaat: de langste droogte in nieuwe beursgangen in 20 jaar. De langste droogte op de Amerikaanse IPO-markt van deze eeuw is veroorzaakt door de daling van de aandelenmarkten die aan het begin van het 2022 begon. En het ziet er niet rooskleurig uit voor de komende tijd. Experts aarzelen over het tempo van een herstel, zelfs na bescheiden tekenen van leven in andere sectoren.

Volgens gegevens van Morgan Stanley is er tot september 238 dagen geen technologie-beursintroductie geweest ter waarde van meer dan $ 50 miljoen, waarmee eerdere records werden verbroken die werden behaald in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en de dotcom bubbel in het begin van de jaren 2000.

De strijd van de centrale bank om de inflatie terug te dringen door middel van agressieve renteverhogingen, heeft de Amerikaanse aandelenmarkt dit jaar geschokt. Hogere rentetarieven hebben de waarde van toekomstige inkomsten verlaagd, wat een negatieve invloed heeft op de waarde van aandelen en aanleiding geeft tot bezorgdheid over de mogelijkheid van een economische crisis.

Technologie aandelen

De markt voor snelgroeiende technologieaandelen vestigde vorig jaar records en behaalde enkele van de grootste winsten tijdens groei van de economie. Dit was helaas van korte duur. Dit jaar hebben de snel groeiende technologie aandelen te maken met een sterke afname in waarde. Op dit moment zijn er grote reorganisatie bij techbedrijven, waardoor veel mensen ontslagen worden. Talloze duizenden werknemers van techbedrijven zijn plotseling hun baan kwijtgeraakt. De sector geeft de slechte economische omstandigheden de schuld. Bij Twitter is zelfs 50% van het personeel ontslagen, wat neerkomt op 3.700 werknemers.

De grootste aandelenmarkten zien een grote daling. De S&P 500 is dit jaar met iets meer dan 19% gedaald, terwijl de technologie gefocuste Nasdaq met bijna 28% is gedaald. Ondertussen is de Renaissance IPO-index, die Amerikaanse bedrijven meet die de afgelopen twee jaar beursgenoteerd waren, met meer dan 45% ingestort. Al deze cijfers verklaren de enorme hoeveelheid onzekerheid die nu in de IPO-markt heerst.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Voor de opening van het IPO-venster is het ook belangrijk dat de VIX (volatility index) onder de 20 zakt, want historisch gezien, als het boven de 20 ligt, hebben bedrijven een moeilijke prijsstelling vanwege de hoge volatiliteit.

Op dit moment hebben veel bedrijven al aangifte gedaan bij de SEC en staan ze in de 'standby'-modus. Deze pauze in de beursgang kan ook positief worden gekarakteriseerd, aangezien veel bedrijven zijn begonnen met het veranderen van hun bedrijfsmodellen (tekortkomingen corrigeren en financiële prestaties verbeteren). Over het algemeen zijn sommige bedrijven, gezien het grote aantal IPO-orders, in staat om de markt af te tasten."


Al deze onzekerheid uit de VS heeft slechte invloed op de Europese markten. Door de sterke dollar raakt de economie in Europa in de problemen, waardoor bedrijf nog meer terughoudend zijn om een beursgang te introduceren. 

IPO in 2023

Volgens de technologie bank Goldman Sachs Group zijn privé-bedrijven ook in 2023 in staat om hun beursgang uit te stellen zolang de markt niet verbetert. Volgens Matt Gibson, hebben veel van de klanten van de bank, die potentiële kandidaten zijn voor beursintroducties, geld opgehaald in 2020 en 2021, toen het er in overvloed was. Deze bedrijven toonden de financiële terughoudendheid om hun beursintroductie dit jaar comfortabel uit te breiden door geld te besparen en de kosten te verlagen. Deze bedrijven hebben geen haast en kunnen wachten tot volgend jaar. 

Door de grote onzekerheid in de markt, de volatiliteit en dalende waarderingen was het belangrijk voor veel bedrijven om te wachten met hun IPO. Maar er staan veel bedrijven te popelen om hun beursgang te introduceren. Naar verwachting kijkt markt naar 1 of 2 beursgangen hoe dit gaan verlopen. Mocht de beursgang normaal verlopen, dan zullen veel beursintroducties volgen. Naar verwachting zal 2023 niet hetzelfde zijn als 2021, maar het gaat een beter jaar voor IPO’s worden dan het jaar 2022.