Categorie├źn

Service

Dit Is Waarom Het Gebruik van een VPN Essentieel is tijdens de feestdagen

Dit Is Waarom Het Gebruik van een VPN Essentieel is tijdens de feestdagen
Nieuws

Dit Is Waarom Het Gebruik van een VPN Essentieel is tijdens de feestdagen

  • Ingezonden mededeling
  • 13-01-2022
  • Nieuws
Dit Is Waarom Het Gebruik van een VPN Essentieel is tijdens de feestdagen
De dagen worden korter, dus het aftellen tot de feestdagen is weer begonnen. Door de coronamaatregelen is het nog onzeker of de kerstmarkten doorgaan. Maar gelukkig biedt het internet genoeg inspiratie om er een mooi en gezellig feest van te maken. En natuurlijk om de leukste cadeaus in te slaan voor onze dierbaren. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om altijd een VPN in te schakelen. Vooral als je veel websites wilt bezoeken en online aankopen wilt doen. 

Veilig internetten

De afgelopen twee jaar zagen we een enorme toename in cybercriminaliteit. Nu we massaal thuisblijven, zien inbrekers weinig kans om hun slag te slaan. Hun werkveld heeft zich verplaatst naar het internet, waar phishing en hackpogingen inmiddels aan de orde van de dag zijn. Je kunt je hiertegen beschermen door steeds een VPN in te schakelen als je verbinding wilt maken met het internet. Wat is VPN? VPN betekent Virtueel Privenetwerk. In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met een ISP of een openbare server, wordt jouw internetverkeer omgeleid via een VPN-server. Hier lees je welke voordelen een VPN biedt:

1. Bescherm je privacy
In de aanloop naar de feestdagen neemt het contact met familie en vrienden toe. Of het nu gaat om het doornemen van het kerstmenu of om onze dierbaren fijne feestdagen toe te wensen. We sturen e-mails, plaatsen berichten op social media en we spreken elkaar via beeldbellen. Daardoor lopen we ook meer risico om gehackt te worden, dan wanneer je elkaar fysiek ontmoet. Omdat een VPN-verbinding ervoor zorgt dat je internetverkeer gecodeerd wordt, kunnen cybercriminelen je berichten of oproepen niet meer onderscheppen. Zelfs je eigen provider is niet langer in staat om gegevens over jouw surfgedrag te verzamelen en door te verkopen. 

2. Bespaar geld
Het grote voordeel van online shoppen is dat je kunt kiezen uit webwinkels wereldwijd. Zolang ze maar naar Nederland verzenden. Maar wist je ook dat je met een VPN veel geld kunt besparen op originele cadeaus uit het buitenland? Veel webwinkels hanteren namelijk verschillende prijzen voor lokale en internationale consumenten. Als je de meest voordelige tarieven wilt zien, kun je je via een VPN voordoen als een lokale consument. Daarvoor maak je eenvoudig verbinding met een VPN-server van het land waarin de webwinkel zich bevindt. Vooral bij grotere aankopen, zoals vliegtickets, kan dit veel euro’s schelen.

3. Stream je favoriete kerstfilms
Je kunt, onder bepaalde voorwaarden, natuurlijk naar de bioscoop om je favoriete kerstfilm te bekijken. Maar dankzij het grote aanbod aan streamingdiensten kun je dit ook vanuit je eigen, knusse woonkamer doen. Vooral tijdens de vakantie zijn er veel mensen die voor deze laatste optie kiezen. Om zoveel mogelijk klanten van internet te kunnen voorzien, kan je internetprovider ervoor kiezen om tijdelijk de bandbreedte te beperken. Het duurt dan bijvoorbeeld langer om een film te laden. Dankzij de VPN kan je provider jouw internetactiviteiten niet monitoren en dus ook niet de snelheid van je internet aanpassen. 

4. Kopen zonder zorgen
Als je iets via een webwinkel koopt, moet je het aankoopbedrag meestal ook online betalen. Om te voorkomen dat je geld in verkeerde handen valt, moet je controleren of de betaalomgeving beveiligd is. Dit kun je zien aan het slotje voor de url in de adresbalk. Als je een account aanmaakt, kun je er ook voor kiezen om je creditcardinformatie automatisch op te slaan. Maar als een hacker je wachtwoord heeft achterhaald, heeft deze ook meteen toegang tot je opgeslagen betaalgegevens. Met een VPN maak je het hackers onmogelijk om je wachtwoorden en betaalgegevens te onderscheppen en in te zien.

5. Veilig inloggen op openbare netwerken
Wil je buitenshuis van het internet gebruikmaken, dan ben je meestal aangewezen op openbare netwerken. Je komt ze tegen in bijvoorbeeld de bibliotheek, op het treinstation en in cafés en restaurants. Hoewel deze openbare netwerken in het algemeen gratis zijn, komen ze wel met een prijskaartje. Met de veiligheid is het namelijk lang niet altijd goed gesteld. Vooral als je kunt inloggen zonder wachtwoord of met een algemeen wachtwoord dat voor iedereen zichtbaar is. Om te voorkomen dat derden kunnen meekijken met je internetactiviteiten, schakel je dus ook hier een VPN in.