Categorieën

Service

Een wereld van exotica, rariteiten en spannende fantasiedieren

Een wereld van exotica, rariteiten en spannende fantasiedieren
Uit

Een wereld van exotica, rariteiten en spannende fantasiedieren

  • Redactie
  • 29-01-2024
  • Uit
Een wereld van exotica, rariteiten en spannende fantasiedieren

VLAARDINGEN - Vanaf 27 januari is in Museum Vlaardingen de tentoonstelling Artificialia Mundo. De wereld van Yvonne Verzijlbergh te zien. Kunstenaar Yvonne Verzijlbergh (1946) heeft twee passies: biologie en beeldende kunst. Ze kiest in 1964 voor een studie aan de Rotterdamse Kunstacademie. Ze werkt met textiel, gebruikte materialen zoals zeemleer, oude ketelpakken en papier. Het intrigeert haar hoe materialen veranderen door bijvoorbeeld verhitten of drogen: zij ziet schoonheid in aantasting en verval.

Kunsteducatie

Yvonne is meer dan 25 jaar (1973 tot 1998) als kunstenaar/docent verbonden geweest aan de Vrije Academie Vlaardingen. Zij heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan de kunsteducatie van volwassenen en basisschoolleerlingen in deze stad. Met een groep ex-cursisten, het kunstcollectief VA-art, werkt ze nog altijd samen. Dit collectief eert haar met deze tentoonstelling in Museum Vlaardingen.

Wie verre reizen maakt

Artificialia Mundo verwijst naar de 17e eeuw waarin allerlei naturalia (natuurvondsten) en artificialia (door de mens vervaardigde voorwerpen) ons land bereikten via de VOC. Ook werden er fantasiedieren gemaakt - zoals gedroogde vissen in de vorm van een draakje of een zeemeermin. Al die oude exotica kwamen terecht in de particuliere kabinetten van voorname lieden, de ‘Wunderkammer’, waar ze getoond werden aan even voorname kennissen en vrienden.

Geboeid door de schoonheid van rariteiten heeft Yvonne ook altijd gereisd en verzameld, omdat zij zich graag laat inspireren door objecten, vormen en fragmenten uit een voorbij leven of een andere cultuur. Yvonne geeft ze nieuw leven, een nieuwe waarde. Opgebouwd uit combinaties van naturalia en artificialia creëert ze haar eigen ‘Wunderkammer’, met nieuwe, verrassende objecten, die op intrigerende wijze verhalen lijken te vertellen. Maar welke verhalen dit zijn? Dat laat Yvonne ons zelf bedenken.

De tentoonstelling is samengesteld door Henk Horsten en Alma Brevé. Horsten is voormalig directeur van de Vrije Academie Vlaardingen en heeft een rijke ervaring met het samenstellen van tentoonstellingen. Brevé is beeldend kunstenaar en een goede vriendin van Verzijlbergh. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen en De Groot Fonds. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen, deze is te koop in de museumwinkel (€25).

Artificialia Mundo. De wereld van Yvonne Verzijlbergh (27 januari t/m 9 juni 2024), Museum Vlaardingen, Westhavenkade 52, Vlaardingen. Museumkaart en Rotterdampas geldig. Museum Vlaardingen is geheel rolstoeltoegankelijk. www.museumvlaardingen.nl.


Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →