Categorieën

Service

Film ‘Andere tijden’ in Streekmuseum Jan Anderson

Film ‘Andere tijden’ in Streekmuseum Jan Anderson
Uit

Film ‘Andere tijden’ in Streekmuseum Jan Anderson

  • Redactie
  • 28-10-2021
  • Uit
Film ‘Andere tijden’ in Streekmuseum Jan Anderson

Zand Zeep en Sodaboer. W. Schellebeek met knecht Jo Ommering in de Groen van Prinsterenstraat. Foto Collectie Streekmuseum.

VLAARDINGEN - In Streekmuseum Jan Anderson is momenteel een film te zien over het straatleven in Vlaardingen in de periode van 1940 tot 1960. Een tijd waarin de straten nog niet stonden volgepakt met geparkeerde auto's. Wat zien we dan wel? De groenteboer met paard en wagen, de huisvrouw die bijna altijd thuis was kon zodoende uitzoeken welke groenten ’s avonds op tafel moesten komen. Verderop één van de bijna vijftig melkboeren, die naast een ‘kop’ melk een pakje boter of een fles karnemelk kwam afleveren. 

Daarnaast een serie bakkers die pas na tien uur het brood aan de deur mochten verkopen. Zo luidde de wet. Was er een feest en had je koekjes nodig dan had men dit de dag ervoor moeten bestellen. Er waren zoveel verschillende melkboeren en broodbezorgers omdat een ieder kocht bij zijn eigen geloofsgenoten, er waren protestanten en gereformeerden, was men socialist dan nam men brood van de ‘Voorwaarts’.  

Ook de lorrenboer, de schillenboer, de visboer en soms de Beijerlandse aardbeienleverancier kwamen langs de deur. Als om vier uur de scholen uit gingen werden de straten bevolkt met spelende kinderen. En werd geknikkerd, bokje gesprongen, gehinkeld en een potje voetbal gespeeld. Als vader dan om half zes thuis kwam werden de kinderen binnen geroepen en werd de warme maaltijd op tafel gezet. 

Op de film, die draait in het Streekmuseum getiteld  ‘Andere tijden’ is dit allemaal te bewonderen. Gelijktijdig is de tentoonstelling ‘Sparen is Vergaren’ over de Vlaardingse geschiedenis van het sparen te zien. Tevens is hierover het boekje uit de serie ‘Van ’t Oft naar ’t Oofd’ deel 59 in kleur te koop voor € 3,50.  

Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50 is iedere zaterdagmiddag en de eerste zondag in de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.