Categorieën

Service

Gemeente: 'Geen schuld, maar wel meebetalen'

Gemeente: 'Geen schuld, maar wel meebetalen'
Nieuws

Gemeente: 'Geen schuld, maar wel meebetalen'

  • Redactie
  • 23-01-2022
  • Nieuws
Gemeente: 'Geen schuld, maar wel meebetalen'
VLAARDINGEN – Stel, u steekt het zebrapad over en een automobilist die u te laat zag wijkt uit en botst tegen een lantaarnpaal. Niet uw schuld, maar toch besluit u mee te betalen aan de schade aan de auto. Vreemd? Niet voor de gemeente Vlaardingen, want het college van burgemeester en wethouder willen €30.000 meebetalen aan schade die ze niet zelf hebben veroorzaakt. Wat is er aan de hand?

In verband met de ontwikkeling van een deel van de Nieuwe Vogelbuurt in Holy zijn de gemeente en Waterweg Wonen eind augustus 2021 een overeenkomst over de verkoop van gronden aangegaan. Deze gronden zijn door de gemeente later geleverd aan Waterweg Wonen dan gepland. Hierdoor kon bouwer Dura Vermeer pas later beginnen met de bouw van de daar geplande woningen.

De vertraging werd veroorzaakt door de werkzaamheden van Stedin, die verantwoordelijk is voor het aanleggen van de infrastructuur van kabels en leidingen. In de overeenkomst die Stedin met partijen sluit, nemen zij echter geen specifieke informatie op over oplevering van hun werkzaamheden. Dat kan dus (weleens) uitlopen. Huizenbouwer Dura Vermeer claimt daardoor meerkosten te hebben gemaakt van in totaal circa € 80.000 en die willen ze terug van hun contractpartij Waterweg Wonen. Waterweg Wonen heeft op haar beurt deze schadeclaim bij de gemeente als contractpartij geclaimd. De gemeente erkent hiervoor echter geen aansprakelijkheid en heeft dit ook formeel aan Waterweg Wonen kenbaar gemaakt.

De gemeente wil desondanks de relatie met Waterweg Wonen goed houden en heeft geen zin in juridisch getouwtrek. Dat zouden ze ongetwijfeld winnen, maar wie even de personeelskosten van de hele mogelijke gerechtelijke procedure doorrekent constateert dat dit ook ‘een boel geld’ kost. Daarom is het voorstel om maar gewoon mee te betalen. Voor iets waar de gemeente dus zelf niks aan kan doen, en waar ze ook juridisch niet verantwoordelijk voor is. Maar dan moet Waterweg Wonen ook niet verder zeuren, ofwel in officiële termen: finale kwijting geven.