Categorieën

Service

Geuzenmaand uitgesteld, maar er wordt wel gevlagd

Geuzenmaand uitgesteld, maar er wordt wel gevlagd
Nieuws

Geuzenmaand uitgesteld, maar er wordt wel gevlagd

  • Redactie
  • 06-03-2021
  • Nieuws
Geuzenmaand uitgesteld, maar er wordt wel gevlagd
VLAARDINGEN - De maand maart is elk jaar in Vlaardingen Geuzenmaand. Er worden dan door verschillende groeperingen diverse activiteiten georganiseerd om stil te staan bij het verzet van de Geuzen in de Tweede Wereldoorlog. Ook is er aandacht voor de vrijheid vandaag de dag om op te komen voor je eigen mening of om gewoon jezelf te mogen zijn.

Vanwege corona worden de activiteiten dit keer doorgeschoven naar 2022. Wel wordt opgeroepen om zoveel mogelijk de Geuzenvlag te hijsen ter herinnering aan de 18 verzetsstrijders die deze maand 80 jaar geleden door de toenmalige bezetters van ons land werden gefusilleerd. Onder hen waren 15 Geuzen uit Vlaardingen en omgeving en 3 leiders van de Februaristaking in 1941.

Geuzenpenning
Ook nu zijn er wereldwijd mensen die verzet durven aantekenen tegen het schenden van mensenrechten of het aantasten van bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Dit jaar gaat hiervoor de Geuzenpenning als eerbetoon naar Malgorzata Gersdorf. Zij is de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof en het boegbeeld van het verzet tegen de ontmanteling van de scheiding der machten in Polen. In dat land willen de politieke machthebbers de rechterlijke macht steeds meer naar hun hand zetten. De uitreiking van de penning aan deze moedige vrouw is eveneens uitgesteld tot 2022.