Categorieën

Service

Interventieteam pakt huisjesmelkers aan

Interventieteam pakt huisjesmelkers aan
Nieuws

Interventieteam pakt huisjesmelkers aan

  • Redactie
  • 09-03-2022
  • Nieuws
Interventieteam pakt huisjesmelkers aan
VLAARDINGEN – Je pandje splitsen en daar per kamer één of meer arbeidsmigranten huisvesten. Het is slechts één voorbeeld van uitbuiting die de gemeente wil tegengaan met een interventieteam. Vorige maand is dat interventieteam gestart en in de eerste vier weken zijn er twaalf panden gecontroleerd. Bij elk van die panden was er sprake van overtredingen. Onder andere op het gebied van overbewoning.

Bij elf panden werden vier personen of meer aangetroffen die geen duurzame relatie met elkaar hadden, en dat mag niet (meer). Van deze elf panden was er bij acht panden ook sprake van strijdigheid met het Bouwbesluit dat ook ingaat op het mogen verhuren van woningen die daar niet voor bedoeld zijn. Hieronder drie met woonfunctie voor kamergewijze verhuur (verhuur van meer dan vijf kamers). Het twaalfde pand was gesplitst.

De pandeigenaren worden aangeschreven en krijgen - nadat zij eerst hun zienswijze kenbaar kunnen maken - een last onder dwangsom opgelegd. De pandeigenaren krijgen acht weken om de situatie te herstellen, daarna volgt een hercontrole. Als de situatie niet is hersteld, wordt de last onder dwangsom van rechtswege verbeurd.

Het interventieteam doet bezoeken op basis van signalen en overlastmeldingen. Naast de controles houdt het interventieteam ook interviews met huurders. Zo ontstaat een beter beeld van de situatie. Worden zij veilig gehuisvest? Wonen zij niet met te veel personen in de woning? Hoeveel krijgen zij betaald en welke contracten hebben ze (in geval van arbeidsmigranten)? De kans bestaat dat we te maken hebben met een kwetsbare doelgroep die niet snel aan de bel trekt. Hierdoor liggen zaken als uitbuiting en mensenhandel op de loer.