Categorieën

Service

Lions voor olifanten

Lions voor olifanten
Nieuws

Lions voor olifanten

  • Redactie
  • 30-05-2022
  • Nieuws
Lions voor olifanten

Vlnr: Lionsleden Henk Kal en Wenno Wagenaar; Mevrouw en Heer Van de Water, ouders van Antoinette van de Water. (foto: Jaap Kroonenburg)

VLAARDINGEN - Lionsclub Maassluis organiseert jaarlijks een golftoernooi. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. Een van de doelen is de stichting ‘Bring The Elephant Home’(BTEH), opgericht door de Vlaardingse Antoinette van de Water. Van de golftoernooiopbrengst werd 2000 euro bestemd voor de stichting. Vorige week woensdag werd dit bedrag overgemaakt aan de stichting door het overhandigen van een cheque.

,,Olifanten worden met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt in een alarmerend tempo, door toedoen van mensen. Olifanten moeten daarom buiten beschermde gebieden op zoek naar voedsel en water. Zo ontstaan er meer en meer conflicten tussen olifanten en mensen. Als de olifant verdwijnt, verliezen we een prachtige diersoort, die zo cruciaal is voor onze natuur en ecosysteem'', aldus Antoinette van de Water, directeur en oprichter van de stichting Bring The Elephant Home. 

,,In 2002 werd ik vrijwilliger in het Elephant Nature Park, een opvang voor mishandelde olifanten in Noord-Thailand. Op weg daarheen stond ik de eerste avond, midden in Bangkok, oog in oog met een jonge olifant, zijn lichaam vol wonden. Zijn begeleider vroeg geld aan toeristen om hem te eten te kunnen geven. Mijn motivatie om de overlevingskans van olifanten te vergroten kreeg onuitroeibare wortels en leidde tot de oprichting van de stichting ‘Bring The Elephant Home’.''

Na een fondsenwerfactie in Nederland, kon Bring The Elephant Home twee olifanten kopen. Zij werkten als straatolifant en zaten onder de wonden opgelopen door de hardhandige training om in de toeristenindustrie kunstjes te kunnen vertonen, zoals mondharmonica spelen. Zij werden overgebracht naar het Elephant Nature Park in Noord-Thailand. Vele olifanten volgden. Antoinette: ,,Hoe meer ik leerde over olifanten, hoe meer ik me realiseerde dat het redden van individuele dieren niet de oplossing is voor hun voortbestaan. Willen olifanten een kans hebben om buiten dierentuinen en gevangenschap te overleven, dan moeten we hun natuurlijke leefomgeving beschermen en uitbreiden. In de loop der jaren heeft BTEH de focus dan ook verlegd. Er is kennis opgebouwd over herbebossing. Inmiddels hebben we meer dan 700.000 bomen geplant in Thailand, Cambodja en Borneo. We herstellen ecosystemen door herbebossing met oog voor biodiversiteit, watersystemen en bodemkwaliteit.''=