Categorie├źn

Service

Maatregelen moeten overlast Buizengat voorkomen

Maatregelen moeten overlast Buizengat voorkomen
Nieuws

Maatregelen moeten overlast Buizengat voorkomen

  • Redactie
  • 01-06-2021
  • Nieuws
Maatregelen moeten overlast Buizengat voorkomen

fotografie: Frits Nolet

VLAARDINGEN - Deze zomer mag er gezwommen worden in het Buizengat. Om overlast voor omwonenden tegen te gaan, neemt de gemeente wel een aantal maatregelen. Het plein wordt bijvoorbeeld ontoegankelijk gemaakt voor scooters en fietsen, er komt cameratoezicht en er worden alternatieve zomeractiviteiten georganiseerd in de rest van de stad.

Burgemeester Bas Eenhoorn: ,,We nemen signalen over overlast heel serieus. We hopen met de maatregelen te voorkomen dat omwonenden overlast ervaren. We houden nauw contact met de omwonenden. Als blijkt dat de maatregelen niet het gewenste resultaat hebben dan kiezen we voor een andere aanpak.''
 
Tijdens mooi zomerweer zwemmen altijd veel kinderen en jongeren in de Vaart en het Buizengat. In de zomer van 2020 leidde dit tot aanhoudende klachten over verschillende vormen van overlast, zoals geluidsoverlast, achterlaten van afval, ongewenst gedrag en het zich ophouden in de tuinen of op de steigers van bewoners. Bemiddeling tussen jongeren en bewoners had niet voldoende effect om de overlast te verminderen. Omdat de kans bestond dat de situatie verder uit de hand zou lopen en een directe aanpak van de overlast noodzakelijk was, is medio augustus 2020 een zwemverbod vanaf 18.00 uur ingesteld. Dit wordt niet verlengd.

Camera, zwemlint en extra prullenbakken
In een evaluatie met bewoners, politie, handhaving en het jongerenwerk is vooruitgeblikt naar de komende zomer. In Vlaardingen zijn niet veel plekken waar je buiten kunt zwemmen, en ook veel bewoners zelf zwemmen graag nog na het werk. Om het voor iedereen een mooie zomer te laten zijn worden er een aantal maatregelen genomen om overlast tegen te gaan. In de zomerperiode wordt het evenemententerrein ontoegankelijk gemaakt voor scooters en fietsen die verantwoordelijk waren voor een deel van de herrie en overlast. Er komt een mobiele camera op het evenemententerrein. Cameratoezicht heeft een preventieve werking en de beelden kunnen achteraf worden gebruikt als dat nodig blijkt. Er komen extra prullenbakken en borden met de regels. Er wordt gekeken of in het water een zwemlint kan komen, om te zorgen dat zwemmers niet in de tuinen kunnen komen. Er komen extra plantenbakken aan de kant van de Hoflaan zodat dat gedeelte wat meer bij de woningen wordt betrokken.

De jongerenwerkers van Minters zijn regelmatig in het gebied te vinden om met de jongeren te spreken. En er komen extra zomeractiviteiten voor jongeren in de hele stad. De gemeente blijft in contact met de bewoners om de maatregelen te monitoren.