Categorieën

Service

Niet vergeten: Zomertijd (klok vooruit)!

Niet vergeten: Zomertijd (klok vooruit)!
Nieuws

Niet vergeten: Zomertijd (klok vooruit)!

  • Redactie
  • 26-03-2022
  • Nieuws
VLAARDINGEN – Het is er weer tijd voor: in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat de Zomertijd weer in, officieel om twee uur. Er zal echter waarschijnlijk niemand ’s nachts expres z’n bed uitkomen om de klokken te verzetten. Voor wie twijfelt of de klok voor- of achteruit gezet moet worden hebben we het al in de kop van dit artikel gezet. Het makkelijkste ezelsbruggetje voor een volgende keer: Voorjaar = Vooruit met die klok.

Zomertijd (in België ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Vandaag wordt het in ieder geval weer een stralende dag met een temperatuur van een graad of 16 à 17. Da’s genieten dus, en al (bijna) een zomerse dag.