Pim van Vugt weer terug in de (zeil)race
- Redactie
- 10-04-2022
- Sport
Pim van Vugt zeilde op de Olympische spelen van Tokyo samen met Bart Lambriex. Dat was de eerste keer dat Nederland uitkwam in deze klasse en ze behaalden een prima 6e plaats. Verrassend genoeg besloot Bart om de samenwerking niet verder voort te zetten en moesten beide mannen daarna opzoek naar een nieuw teamgenoot. Uiteindelijk besluiten Pim en Scipio Houtman om in december een trainingskamp In Vilamoura te gaan doen en dat beviel goed. De taken zijn verwisseld. Pim is nu stuurman en Scipio is bemanning.
"Van december t/m maart hebben we veel tijd doorgebracht in Vilamoura samen met de Nederlandse jeugdteams dat gecoacht wordt door Alain Sign", aldus Pim. "We mochten niet mee naar Lanzarote waar Bart met mijn oude coach Rick Peacock gingen trainen." Het nieuwe team Pim/Scipio mocht aansluiten bij de groep jeugd en nieuwelingen. De Brit Alain Sign had in Tokyo de dames gecoacht naar een bronzen medaille en houdt zich nu bezig met de nieuwe generatie. "Het is niet ideaal om een coach te delen met 8 andere teams met grote verschillen in ervaring en 2 verschillende klassen. We hebben ook nog veel dagen alleen getraind zonder coach en we waren dan op ons zelf aangewezen. Als Alain er ook voor ons was heeft hij ons echt goed kunnen helpen op sommige vlakken en dan zie je gewoon dat een goed paar ogen van buitenaf van grote waarde kan zijn."
Na de trainingskampen in Portugal werden de boten op transsport naar Palma de Mallorca gezet waar het eerste evenement van het seizoen plaatsvind. Een week voor vertrek blijkt Pim positief te testen op Corona. De Vlaardinger is twee dagen goed ziek en het werd nog spannend of hij wel op tijd zou herstellen voor het evenement. Uiteindelijk na een paar dagen klachtenvrij kan hij twee dagen voor het evenement toch gaan vliegen. "We hebben twee dagen kort kunnen zeilen voordat we zouden beginnen met de wedstrijden." Omdat ze nog niet goed wisten hoe Pim zou reageren op langere inspanningen deden ze die dagen rustig aan en hebben we vooral gekeken of hun materiaal in orde was.
Tijdens de wedstrijden was er heel veel wind en daar hadden Pim en Scipio vooral tijdens de eerste wedstrijd veel moeite mee. Ze sloegen zo vaak om dat ze buiten het tijdlimiet finishten en dus geen score kregen toegekend net zoals 12 ander teams. De andere twee wedstrijden van deze gingen een stuk beter en ze behaalde een vierde en zevende plek. Op de tweede dag was er iets minder wind en het was ook de laatste kwalificatie dag. Hierna gingen de eerste 25 naar de goldfleet de finales varen. "We hadden twee prima wedstrijden, alleen sloegen we vlak voor de tweede finish om. De boeg van de boot kwam in een grote golf waardoor we in 1 keer van 18 knopen (32km/h) naar 0 gingen. Je ligt dan meteen in het water en de boot gaat voorover over de kop." Op de kant bleek dat Pim en Scipio net de goldfleet mis zouden lopen. Door protesten tussen andere boten kwamen ze er toch in op plek 22 als enige Nederlandse boot. De twee finale dagen die volgde waren erg wisselend. "We varen tegen de beste teams van de wereld en maakten nog teveel kleine foutjes die keihard worden afgestraft. We hadden zeker goede momenten, alleen konden we dat niet altijd zo houden gedurende een wedstrijd." Het duo steeg desondanks nog altijd in het klassement en deed tot de laatste wedstrijd mee voor een plek in de medalrace (top10). Uiteindelijk werd het team 17e.
Pim: "Het gaat er mij er vooral om dat we aan onszelf hebben laten zien dat we op sommige vlakken al verder zijn dat we dachten en dat er veel potentie is. Dit geeft vertrouwen en motivatie om de volgende stap te maken. Het zit allemaal heel dicht op elkaar en die kleine stapjes gaan grote verschillen maken"
De top 3, en daarnaast de resultaten van de Nederlandse teams:
1. FRA 16 - Fischer/Pequin
2. USA 84 - Barrows / Henken
3. POL 9 - Staniul / Sztorch
17. NED 69 - van Vugt / Houtman
26. NED 1 - Lambriex / van de Werken
45. NED 420 - de Vos / Moliakov