Categorieën

Service

Quarantainecultuur: een verslag van de lockdownperiode

Quarantainecultuur: een verslag van de lockdownperiode
Uit

Quarantainecultuur: een verslag van de lockdownperiode

  • Redactie
  • 25-10-2021
  • Uit
Quarantainecultuur: een verslag van de lockdownperiode
VLAARDINGEN – Op zaterdag 30 oktober verschijnt er een bijzonder boek dat een weerslag is van de afgelopen twee jaar: “Quarantainecultuur, een bijzonder verslag van de lockdownperiode”. Makers zijn Cees Eykelenboom (collages) & Robert van der Windt (gedichten).

Cees Eykelenboom: ,,De afgelopen 2 jaar heeft de hele wereld in de ban geleefd van de pandemie. Dagelijks zagen we in de media het verdriet, de angst en de paniek die het virus teweegbracht. De coronacrisis heeft veel mensen en allerlei branches hard geraakt. De zorg kon op veel plaatsen het werk niet meer aan met de bestaande capaciteit. Allerhande overheidsmaatregelen werden getroffen om deze moeilijke tijd te overbruggen. Lockdowns werden wereldwijd ingesteld en bepaalden hoe het privé- en sociaal leven eruit kwam te zien. Onderwijs en werk werd vanuit huis gedaan en iedereen kreeg er, ongeacht leeftijd, mee te maken. Ouderen en jongeren vereenzaamden en veel beroepen moesten overleven via steunmaatregelen van de overheid. De horeca, de kunst- en cultuursector, de theaters, de bioscopen, de musea en de concertzalen sloten hun deuren.’’

Tegen die achtergrond en met het wegvallen van de reguliere werkzaamheden, hebben Cees en Robert besloten hun creativiteit in te zetten om hier een kunstzinnig verslag van te maken. Vanuit een gevoel van machteloosheid heeft Cees collages gemaakt uit de gedrukte media en is Robert korte gedichten gaan schrijven. In de keuze voor de vorm zien zij een parallel met hoe het schokkende nieuws voorbijkwam. Het resultaat is een hardcover, fullcolour kunstboek met 140 collages en 32 gedichten, genaaid gebonden. Zaterdag 30 oktober om 14.00 uur zal in de Grote Kerk de presentatie plaatsvinden. Inloop in de kerk vanaf 14.00 uur met coronacheck bij de ingang. Het aantal bezoekers is gesteld op maximaal 300 personen.

Het programma start om 14.15 uur, na een welkomstwoord, met een optreden van August de Bats (Spoken Word Artist). Daarna volgt een speech van Robert van der Windt gevolgd door een toelichting van Cees Eykelenboom. Aansluitend zal de Spoken Word Artist August de Bats andermaal een gedicht voordragen. Daarna zal de feestelijke presentatie en onthulling van het boek zijn en uitgedeeld worden aan de donateurs die de crowdfunding hebben gedaan.

Vervolgens is er een signeersessie met de overige bezoekers. Om 16.00 uur is de sluiting.

Voor meer informatie: Cees Eykelenboom, [email protected]